Arcibiskup Duka k smrti Havla: Odešel můj přítel a spoluvězeň

18.12.2011 22:55

Dopolední smrt Václava Havla těžce zasáhla i pražského arcibiskupa a primase českého Dominika Duku, který Havla dlouhá léta znal a byl jeho přítelem. Zpráva ho prý zastihla zcela nepřipraveného a hluboce ho zasáhla. Při vzpomínce na něho si vybavil ty nejkrásnější etapy svého života ve svobodě, kdy se nemusel stydět za to, že je občanem Československa.

Arcibiskup Duka k smrti Havla: Odešel můj přítel a spoluvězeň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Arcibiskup se s Havlem seznámil v plzeňské borské věznici. „Pro mě jako věřícího to byly hodiny debat na Borech. Tato slova patří mému příteli, spoluvězni. S ním podle mého soudu končí jedna z nejkrásnějších etap mého života, v ní se Václav a jeho statečné postoje staly neodmyslitelnou součástí," uvedl Dominik Duka.

Na jeho popud se také dnes večer rozezněly zvony na většině českých kostelů a kaplí. Bývalý prezident zemřel dnes dopoledne na své chatě v Hrádečku na Trutnovsku.

Vše k tématu skon Václava Havla

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…