Deníky se dnes věnují téměř výhradně úmrtí exprezidenta Havla

19.12.2011 6:10

Hlavní tuzemské deníky dnes věnují většinu svého obsahu exprezidentovi Václavu Havlovi, který v neděli ráno zemřel na své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku. Všem titulním stranám dominuje jeho velká fotografie. V komentářích se deníky většinou shodují, že Česku ztratilo jednu z nejvýznamnějších osobností svých dějin.

Deníky se dnes věnují téměř výhradně úmrtí exprezidenta Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

"Byl strhující. Kombinoval nesmírnou slušnost a v našich krajích neobvyklou vlídnost s pevnými postoji, v našich krajích též neobvyklými. Byl charizmatická osobnost, znepokojující intelektuál," píše o Havlovi Mladá fronta Dnes (MfD). Podle listu zemřel vítěz, který své největší politické zápasy dokázal vyhrát, z těch malých většinou odešel poražen. "Jenže budoucnost často ukázala, že hleděl dál než vítězové," podotýká komentátor MfD.

Muž oddaný ideálům

Také Lidové noviny (LN) Havla označují za vítěze a zároveň za člověka, který v Česku obnovil význam slova hrdina. "Havel se za dvanáct let prezidentování sice v mnohém přizpůsobil, mnohé uhladil a v řadě věcí dal přednost konvenci, ale jeho osobnost neztrácela šmrnc, švih a provokativnost," píše deník. Český exprezident pý po "vymizení" svého polského protipólu Lecha Walesy zůstal hlavním politickým symbolem nové svobodné Evropy. "A to i přesto, že československý stát, který reprezentoval, se mu rozpadl pod rukama," dodávají LN.

Vše k tématu skon Václava Havla

Podle Hospodářských novin (HN) budou na Havla jeho příznivci vzpomínat nikoliv nekriticky, ale jako na muže jistě chybujícího, ovšem za všech okolností oddaného ideálům, za něž si vždy ručil vlastním životem. "Vítězství pravdy a lásky je teď na nás všech ostatních, Václav Havel svůj part sehrál z plných sil a Čechům bude ještě nějakou chvíli trvat, než si naplno uvědomí, jaké štěstí měli, že jim v tom právě on tak dlouho pomáhal," píše deník. HN také dnes přinesly podstatnou část svého vydání ze 4. října 2007, jehož výrobu řídil právě Havel.

Poctu složil i Blesk

Blesk na Havlovu počest vyšel v podstatně větším formátu než obvykle. Exprezidenta označuje za člověka, který změnil národ. "Bojoval za naši svobodu a svoboda je ten největší dar, který máme. Otisk jeho osobnosti, v mnohém pozitivní a v něčem rozpačitý, ponese navždy jedna celá epocha českých dějin," dodává Blesk.

Několik deníků také na svou poslední stranu otisklo velkou fotku Havla z prosince 1990, kdy byl na návštěve Portugalska na pobřeží Cabo da Verde. Havel se na ní prochází u moře a jakoby symbolicky odchází směrem od objektivu, přičemž zanechává v písku jasně patrné stopy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…