Ukrajinský premiér se setká s Nečasem. Přijede do ČR obnovit dialog

19.12.2011 6:28

Českou republiku v pondělí navštíví ukrajinský premiér Mykola Azarov. Se svým českým protějškem Petrem Nečasem (ODS) by měl jednat především o ekonomické spolupráci obou zemí a vztahu Ukrajiny k Evropské unii. Cílem návštěvy je obnovit politický dialog a vyřešit problémy pramenící z letošní špionážní aféry mezi Prahou a Kyjevem. Azarov se na Hradě setká také s prezidentem Václavem Klausem.

Ukrajinský premiér se setká s Nečasem. Přijede do ČR obnovit dialog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

 Podle původních plánů chtěla EU ještě letos s Ukrajinou dokončit jednání o smlouvě o přidružení. Nicméně překážkou je věznění expremiérky Julije Tymošenkové. Ta je ve vězení od srpna, v říjnu ji soud poslal na sedm let za mříže za údajné pochybení a překročení pravomocí při uzavření dohody s Ruskem o dodávkách zemního plynu. Evropská unie a Spojené státy ale obviňují současné ukrajinské vedení z toho, že mu proces s Tymošenkovou posloužil k likvidaci politické opozice.

Ukrajinci vyhostili dva naše muže za údajnou špionáž

Vztahy mezi ČR a Ukrajinou se v posledních měsících zhoršily kvůli aféře kolem vyhoštění dvou pracovníků vojenské sekce českého velvyslanectví v Kyjevě. Ukrajina to zdůvodnila tím, že po léta prováděli špionáž se zaměřením na ukrajinský zbrojní průmysl.

Česká diplomacie na skandál reagovala obviněním, že krok ukrajinských úřadů je odvetou za udělení českého azylu pro ukrajinského exministra, který je na Ukrajině stíhán pro zneužití funkce. Bohdan Danylyšyn, bývalý člen vlády dnes vězněné Tymošenkové, dostal v Praze azyl letos v lednu a aktivně se od té doby zapojil do činnosti ukrajinských exilových opozičních struktur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…