Češi si příští rok za služby opět připlatí

19.12.2011 8:20

Lidé si v příštím roce za veřejné služby opět připlatí, zvýší se ceny elektřiny, plynu, vody nebo tepla. V některých městech poroste regulované nájemné. Hlavním důvodem růstu cen je zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty (DPH) z deseti na 14 procent. Naopak poplatky za svoz odpadu ve většině měst a obcí zůstanou na současné úrovni, jízda městskou hromadnou dopravou zdraží jen někde.

Češi si příští rok za služby opět připlatí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Výrazně do rozpočtu některých domácností zasáhne zdražení vody. V Královéhradeckém kraji už ho od ledna 2012 ohlásily vodárny v Hradci Králové, Náchodě, Trutnově a Jičíně. Čtyřčlenná domácnost v kraji zaplatí příští rok za vodu zhruba o 400 až 1000 korun více. Na Vysočině stoupne cena pitné vody se stočným od velkých vodárenských společností až o 12 procent.

Prodraží se voda i teplo. Mnohdy proto, že se odpojují velcí odběratelé

V jihočeských Prachaticích voda zdraží o 20 procent, a to kvůli výraznému poklesu odběru. Ve městě totiž ukončí provoz potravinářská firma Madeta. V Plzni se platby za vodné a stočné zvýší o 18 procent, za metr krychlový vody tak lidé zaplatí 73,20 Kč bez DPH. Už letos přitom ceny vody v Plzni oproti loňsku vzrostly o 34 procent. Vodné bude nově stát 45,71 Kč/m3 bez DPH.

Ve většině krajů podraží teplo. Více od Nového roku zaplatí například domácnosti v Ostravě či Krnově, kterým dodává teplo společnost Dalkia ČR. Jeden gigajoule tam bude stát 524 Kč s DPH, letos platí Ostravané 490 Kč a Krnované 496 Kč.

Plzeňská teplárenská, největší zdroj tepla na západě Čech, zdraží příští rok teplo o čtyři procenta. I s navýšením DPH tak zůstane cena tepla v Plzni na jedné z nejnižších úrovní v Česku. "Cena bude od ledna 425 Kč/GJ na patě domu," uvedl ředitel Tomáš Drápela. Dodal, že pro Plzeňany využívající plyn budou náklady na vytápění zhruba o polovinu vyšší a pro lidi topící elektřinou zhruba dvojnásobné. Po několika letech zdražují také brněnské teplárny. Výjimkami jsou Bruntál, Třebíč či Havlíčkův Brod, kde ceny tepla naopak klesnou.

Za zdražení elektřiny prý může její kologická výroba a německý odklon od jádra

Hlouběji do peněženek lidé budou muset sáhnout i při placení elektřiny. Společnost ČEZ zvýší v příštím roce cenu elektřiny pro domácnosti v průměru o 4,9 procenta. V nejběžnějším tarifu a při průměrné spotřebě by elektřina od ČEZ měla od ledna zdražit o 3,8 procenta. Za růstem ceny stojí podle ČEZ především vysoký příspěvek na obnovitelné zdroje a zdražení silové elektřiny na burze po odklonu Německa od jaderné energetiky.

V mnoha městech podraží také cestování v městské i regionální dopravě. Vedle růstu DPH je důvodem zdražení i růst cen pohonných hmot. Třeba ve stotisícovém Liberci základní jízdné zdraží ze 16 na 18 korun, původně se přitom uvažovalo o zdražení až na 20 korun. Cena SMS jízdenky v Liberci stoupne z 20 na 22 korun a stejně zdraží i cesta tramvají z Liberce do Jablonce.

Jízdné ve veřejné dopravě bude dražší prakticky v celém Moravskoslezském kraji. Zdražují se totiž jízdenky v krajském integrovaném dopravním systému ODIS. Za cestování městskou hromadnou dopravou si doplatí většina Středočechů, naopak v Praze se jízdné od ledna zatím nezvýší. Ceny za MHD zůstávají stejné také v Chrudimi a Pardubicích, stejně jako letos budou platit i cestující v Jihlavě, Třebíči a Havlíčkově Brodě.

Porostou i nájmy

Do výdajů domácností se promítnou také ceny za bydlení. Na vyšší výdaje se musejí připravit lidé v bytech s regulovanými nájmy například v Hradci Králové, kde radnice nájemné od ledna zvýší asi o pětinu. V ostatních městech kraje již postupné uvolňování cen nájemného skončilo, radnice jej naposledy zvyšovaly pro rok 2010.

Třeba za byt první kategorie v Českých Budějovicích zaplatí od ledna meziročně o 15,6 procenta více. Naopak města jako Tábor, Strakonice nebo Jindřichův Hradec nechají činže na stejné úrovni jako letos. Lidé už teď městům v Jihočeském kraji na nájemném dluží vysoké částky, nejvíce ve Strakonicích - přes 11 milionů korun. Nájemné v pražských městských bytech zůstane na mnoha místech stejné, zvyšovat jej nechce například Praha 3, 7, 8, 11, 12 a 13. Na stejné úrovni jako dosud jej chce ponechat hlavní město, které má ve správě asi 11.000 bytů.

V příštím roce naopak většinou neporostou poplatky za odvoz a likvidaci odpadů. Nepočítá s tím ani většina středočeských měst. Jejich současná úroveň už zpravidla dosáhla maxima 500 korun na obyvatele a rok. Pouze v Nymburce, kde mají z hlediska zákona ještě malou rezervu, se rozhodli poplatek plně navýšit, a to o osm korun na konečných 500 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…