Havlovým politickým programem byla prostá lidská slušnost, píše Pehe

19.12.2011 8:56

Politolog Jiří Pehe se stejně jako řada další osobností vyjadřuje k úmrtí Václava Havla, Tvrdí, první polistopadový prezident by se jistě nebránil kritickému zhodnocení svého působení v politice, ale Pehe na něj raději vzpomene jako na člověka s burácivým smíchem.

Havlovým politickým programem byla prostá lidská slušnost, píše Pehe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Politolog Jiří Pehe vzpomíná na působení po boku Václava Havla. Prý se k jeho osobě budou nekriticky vyjadřovat i tací, kteří Havla posledních dvacet let tvrdě kritizovali. To však není to nejpodstatnější, důležité je vzpomenout si na prvního polistopadového prezidenta jako na člověka. Jako na muže se smyslem pro humor a s burácivým smíchem. Komentář Jiřího Pehe přináší dnešní Právo.

Bylo velkým štěstím žít v epoše Václava Havla

„Vzpomínám nejraději na Váš burácivý smích, často v situacích jakou bylo už tehdy vaše podlomené zdraví, v nichž by většině z nás smysl pro humor a pozitivní energie asi nezbyli. Byl jste člověk, který o sobě pochyboval, který byl těžce nemocný, ale nakonec vždy našel sílu rozdávat,“ píše Pehe.

Vše k tématu skon Václava Havla

Následně vyjadřuje hrdost nad tím, že mohl do okruhu lidí kolem Václava Havla, kterým se trochu posměšně říká „Pravdoláskaři.“ Společenství Pravdy a lásky kolem Havla nemělo podle autora žádný politický program, jak mu rozumíme dnes. Jeho programem byla prostá slušnost.

„Bylo mi velkou ctí strávit několik let života v blízkosti někoho takového. Bylo velkým štěstí žít v epoše Václava Havla,“ uzavírá svůj komentář politolog.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…