Haló noviny se s úmrtím Havla vypořádaly po svém. Stručně a kriticky

19.12.2011 9:50

Zatímco všechny dnešní deníky se věnují památce bývalého českého a československého prezidenta Václava Havla na svých předních stranách a navíc své titulky graficky vyhotovily i do barvy černé, jen komunistický deník Haló noviny o úmrtí Václava Havla referuje v jednom článku. Není divu – pro komunisty byl Havel vždy zrádcem, který komunistům sebral moc.

Haló noviny se s úmrtím Havla vypořádaly po svém. Stručně a kriticky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel

I nejprodávanější bulvární deník, který je jindy plnobarevný a věnuje se převážně celebritám, se dnes "vybarvil" do černa a navíc je úplně celý věnován Václavu Havlovi a jeho životě. Jenže zatímco se takto dnes pro čtenáře vybavily všechny české deníky, jen Haló novinám nestál tento státník a první prezident demokratického Československa ani za to, aby jeho fotografii vedení listu dalo do černého rámečku.

Není se ale co divit, komunisté Havla nikdy neměli v lásce a po celých 22 let o něm hovořili jako o zrádci českého lidu, který ustupoval pouze Němcům. Že je v názorech komunistických představitelů Havel přinejmenším kontroverzní osoba, dává tušit i vyjádření předsedy KSČM Vojtěcha Filipa pro tento deník.

„Jeho slova směřovala k ideálu humanity, kroky které dělal a podporoval, však nešly vždy stejným směrem. Nejvíce se svým proklamovaným ideálům zpronevěřil, když protiprávní napadení Jugoslávie roku 1999 označil za ‚humanitární bombardování‘. Tím se v očích reálně uvažujících lidí zcela odepsal,“ řekl totiž Haló novinám Filip.

Podle něj osobnost Václava Havla vyžaduje objektivní hodnocení, nikoli oslavné tirády. „Rodině Václava Havla přeji upřímnou soustrast. Mám-li však hodnotit Havla jako politika, byla to osobnost rozporuplná,“ řekl také Filip.

Vše k tématu skon Václava Havla

P. Sobotka řekl prý odpudivou agresi

Deník pak referoval o tom, kdo všechno se k Havlově úmrtí vyjádřil. Jmenoval premiéra Petra Nečase, předsedu Senátu Milana Štěcha, slovenského premiéra Vladimíra Mečiara, svou soustrast - dle informací deníku - vyjádřila i současná slovenská předsedkyně vlády Iveta Radičová, či například polský exprezident Lech Walesa.

„K odpudivé rétorické agresi zneužil Havlovu smrt zejména místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS): ´Pevně věřím, že s odchodem Václava Havla se nám tady nevrátí komunisti, protože to bych považoval za velkou tragédii,´ řekl podle Haló novin Sobotka, který by sám moc rád usedl na prezidentském křesle, což je však v přímé volbě prakticky vyloučeno – v průzkumech veřejného mínění propadá,“ uvedl na závěr komunistický deník.

Semelová: Havlovy sliby rozešly se skutečností

Poslanci za KSČM se včera k odchodu Havla vyjádřili přímo i pro ParlamentníListy.cz. Například komunistka a poslankyně KSČM Marta Semelová uvedla: „Na rozdíl od glorifikace, která zaznívá celý den v médiích, tak je třeba vidět i druhou stranu a dát všechny činy na misky vah. A pak převládá to negativní. Stál u vzniku režimu, který uvrhl spoustu lidí do nezaměstnanosti. Na náměstích říkal ´Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností´ a nyní je bez práce tři čtvrtě milionu lidí Podle ní se Havlovy sliby rozešly se skutečností.“

Místopředseda KSČM Stanislav Grospič pak za vinu dává bývalé hlavě státu i konec společného státu Čechů a Slováků. „Zcela pragmaticky dal průchod rozbití Československa včetně patetického gesta odstoupení a prohlášení, že s rozbitím nechce mít nic společného, a po půl roce už se ucházel o funkci prezidenta v samostatné České republice,“ zmínil včera pro ParlamentníListy. cz Grospič.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: azz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …