Chcete si dům postavit tam, kde se to nesmí? Vydávejte ho za modlitebnu

19.12.2011 13:09

Schválilo vaše město územní plán, který se vám nelíbí? Chcete postavit rodinný domek uprostřed městské zeleně nebo místo školky? Způsobů, jak územní plán prolomit, je víc. Stačí svou stavbu vydávat za hvězdárnu, modlitebnu či dům pro seniory. Pokud bude stavba splňovat příslušné parametry, stavební úřad ji povolí. V Praze se to už děje.

Chcete si dům postavit tam, kde se to nesmí? Vydávejte ho za modlitebnu
Foto: havlickovaborova.cz
Popisek: Rodný dům Karla Havlíčka Borovského v Havlíčkově Borové

Se zvláštním nápadem, jak obejít jasně stanovený územní plán a postavit si domek např. uprostřed zelně, se setkali radní na Praze 6, kteří momentálně řešit, zda povolit výstavbu amatérské hvězdárny v lokalitě původní vinice na Babě. Ačkoli územní plán v místě s žádnou výstavbou nepočítá, zákon dovoluje výjimky z územního plánu např. pro modlitebny nebo hvězdárny. O případu informuje server Ekonom.cz.

Rozhledna vlikosti rodinného domu stojící pod kopcem

Zatím není jisté, jak bude celá věc uzavřena,  radní se rozhodli o věci dál jednat, zvláštní se při rozhodování nezdál fakt má stát pod kopce, nikoli na kopci.

"To by byl ale precedens jako hrom. Ještě bych pochopila, kdyby šlo o obecní pozemek a městská část chtěla vytvořit malou hvězdárnu pro zábavu a vzdělávání dětí. Ale tahle hvězdárna s rozměry 22 krát 16 metrů má jasné parametry rodinného domu. Na tuhle plochu by se vešlo dvanáct panelákových garsonek," říká zastupitelka za za TOP 09 na Praze 6 Eva Smutná. Vzděláním je architektka a kromě toho, že sama působí v komisi územního rozvoje městské části (kde má ovšem většinu radniční koalice ODS-ČSSD), je zaměstnána i v Útvaru rozvoje hlavního města Prahy.

Prožijte u nás podzim života. „Jen“ za 16 milionů korun

Stavba hvězdárny není zdaleka jedinou možností, jak obejít pravidla územního plánu. Pokud si lukrativní pozemek, na němž však dříve stála např. školka a město požaduje, aby zde i nadále stály jen objekty poskytující sociální služby, stačí jen bohulibí záměr, který schválí stavební úřad.

Přesně touto cestou šla developerská firma DBD Group, která představila záměr postavit dům pro seniory v rezidenční čtvrti v pražské Bubenči, na místě bývalé školky. Vzhledem k tomu, že má jít pávě o dům pro seniory, stavební úřad v udělení stavebního povolení nevidí problém, co na tom, že vzhledem k cenám panujícím v okolí bude levný byt 1+kk v komplexu stát 3,6 milionu, nejdražší 5+kk bezmála 16 milionů korun. Otázkou je, kteří senioři si ho budou moci dovolit. Developerská firma však na své počínání neshledává nic nekalého.

"Nedopouštíme se ničeho nekalého. Splnili jsme veškeré podmínky stanovené územním plánem, neděláme nic proti regulím. Stavební úřad nám nic neodpustil. Dům musíme kolaudovat v souladu se stavebním povolením jako dům pro seniory," říkají majitelé DBD Group Karel Dudych a Pavel Dobrovský.

Je přitom zjištěno, že nadpoloviční většina bytů v „rezidenci pro seniory je již koupena, ovšem nikoliv seniory. To ale stavební úřad zkoumat. Bude se prý zajímat jen o to, zda dům splňuje technické parametry domu pro seniory, např. zda má protiskluzovou podlahu. Do komerčního využití objektu prý zasáhnout nemůže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …