Havel byl muž dvou tváří, zavzpomínala přítelkyně

19.12.2011 18:54

Na zesnulého českého a československého prezidenta v pondělí zavzpomínala i česká psycholožka, kritička a disidentka komunistického režimu, jedna z prvních signatářek Charty 77 a spoluzakladatelka Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných Dana Němcová. "Havel byl člověk paradoxů. Na jednu stranu byl rozpačitý, na jednu rozhodný," uvedla v Interview ČT24.

Havel byl muž dvou tváří, zavzpomínala přítelkyně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dramatik, spisovatel, režisér a první prezident České republiky Václav Havel

Dana Němcová, která zesnulého exprezidenta znala už od 60. let, a nablízku mu byla až do dob porevolučních, v televizi uvedla, že si už v poslední době všimla, že s Havlovým zdravím to jde z kopce.

Rozpačitý úsměv. To byl Havel

"Když jsem se naposledy viděla s Václavem Havlem na předávání ceny, měla jsem pocit, že jeho úsměv je trochu rozpačitý. Zdálo se, že cítil, že se jeho čas naplňuje," uvedla s pohnutím v hlase Němcová.

Muž paradoxů

Zemřelého exprezidenta, dramatika a filozofa označila za muže dvou tváří. "Byl to člověk paradoxů, na jednu stranu byl rozpačitý, na jednu rozhodný," uvedla Havlovi blízká žena.

Nikdy nenaříkal

Na bývalé hlavě českého a československého státu oceňovala zejména jeho přístup k životním strastem. A těch v jeho životě skutečně nebylo málo. "Nikdy si nenaříkal, všechny ústrky bral s velkorysostí," řekla v Interview ČT24 někdejší chartistka.

"Stal se symbolem své doby, vypracoval se do státnické polohy tak, že ho to i bavilo," zhodnotila vývoj kariéry někdejšího disidenta. Havel byl podle ní výrazný člověk, který uměl vše přesně zformulovat.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…