Odešel otec revoluce a humanitárního bombardování, vzpomínají na Havla

19.12.2011 21:56

Smrt Václava Havla byla tvrdou ranou do srdce národa. Uctít památku člověka, o němž lid s úctou stále hovoří jako o Panu prezidentovi, přišly odhadem dva tisíce lidí a přicházejí stále. Podstavec sochy sv. Václava na pražském Václavském náměstí přetéká svíčkami od lidí, kteří se s prvním prezidentem České republiky nikdy nesetkali, ale přesto ho chovají v úctě a truchlí pro něj jako by byl člen rodiny. Skonem Václava Havla se věnovalo zvláštní vydání pořadu Hydepark.

Odešel otec revoluce a humanitárního bombardování, vzpomínají  na Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavské náměstí a na Národní třídu přišli lidé uctít památku Václava Havla

„Děkuji, že žil v naší zemi, jsem na to hrdý. A že jsem měl tu čest žít ve stejné době jako on. Tento velký člověk mi bude chybět jako náš vzor. Bojím se, že dnes ho nikdo není schopen nahradit,“ napsal Martin Dvořák, divák pořadu Hydepark, který byl věnován čistě památce bývalého prezidenta a komentářům diváků.

„Když se po revoluci vystřídali prezidenti, byli jsme ještě ve škole a příliš jsme to nevnímali. Přesto když se ve třídě změnil obrázek Husáka na Havla, připadalo nám to jako něco významného. Havla jsem si spojil s vzrušujícím slovem svoboda a na to nikdy nezapomenu,“ napsal další divák Hydeparku.

„Musím se podělit o nevšední zážitek. Dnes dopoledne jsme projížděli společně se synem tunelem podél Vltavy. Ve zpětném zrcátku jsem viděl blikající majáček a po chvíli nás tiše minula zvláštní skupinka vozidel. Mezi dvěma bílými limuzínami černý pohřební vůz,“ uvedl divák Vladimír příběh, z něhož mrazí.

Vynálezce humanitárního bombardování

Ne všichni ale na Pana prezidenta vzpomínají v dobrém.

„Václav Havel byl člověkem, který světu daroval pojem humanitární bombardování a který podporoval válečné zločiny armády USA a jejich spojenců.
Byl také člověkem, který zneužíval ideály, kterými se zaštiťoval. Svou maskou plachého, slušného a sympatického člověka ohlupoval řadu občanů této země. Ideály, které hlásal v roce 1989, zradil svou falešnou a pokřivenou morálku,“ napsal na Facebooku divák, který si říká Alexein Kubánec.

Další divačka k němu ještě dodala citaci z Havlova proslovu o bombardování Kosova: "Domnívám se, že během zásahu NATO na Kosovu existuje jeden činitel, o kterém nikdo nemůže pochybovat: nálety, bomby, nejsou vyvolány hmotným zájmem. Jejich povaha je výlučně humanitární: to, co je zde ve hře, jsou principy, lidská práva, jimž je dána taková priorita, která překračuje i státní suverenitu. A to poskytuje útoku na Jugoslávskou federaci legitimitu i bez mandátu Spojených národů..“ Václav Havel, 29. dubna 1999"

O něco mírnější, avšak stále rozpačitý je i další komentář: „Jako člověk podle mého nebyl špatný. Ale jeho sametový podvod mě mrzí. Neříkám, že může za dnešní situaci, za marast ve kterém žijeme, za zničené, ohlodané torzo, které zbylo z naší republiky, ale jeho úkolem bylo pouze svrhnout jeden režim a nahradit ho jiným. Dál se o naši zem nijak nepostaral a jako "loutka" vlastně ani nemohl. Otázkou potom zůstává, k čemu ta změna režimu? Z front na banány, jsme se přesunuli do front na pracáku...“

Jen díky němu jsme byli vidět

Václav Havel se zasloužil o demokracii a svobodu, vláda se dohodla na zanesení této skutečnosti do zákona. Oblíbeného prezidenta bráni i sami občané.

„Vážení, plivači špíny, vychutnejte si poslední okamžiky, kdy je Česká republika na titulních stránkách světových medíí. Toto se již nebude opakovat, jen za Havla o nás psaly CNN, BBC a všechna další světová media. Velká osobnost to byla! Čest jeho památce,“ vzkázala divačka Hydeparku Alena Bezecná.

„Bylo mi smutno z nenávistných reakcí. Pak jsem si uvědomil, že to je daň za to, že VH byl symbolem celé revoluce i s jejími chybami. I když - byly to chyby? Od piva se volí jednoduchá řešení snadno, ale na jeho pozici by jednal morální člověk stejně,“ vzkazuje divák Honza.

Petr Nepohoda argumentuje i zahraničím: „S výjimkou kubánských medií hodnotí pana prezidenta Havla stejně pozitivně, jako česká, všechna světová media.“

„Bojím se, že s panem Václavem Havlem, odešlo i zrcadlo morálky a černého svědomí naší vlády a s ním odejdou i poslední zábrany bezohlednosti, arogance a chamtivosti našich vládnoucích karieristů. Čest jeho památce,“ pohlédl do možné temné budoucnosti divák Pavel Matějka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…