Petr Pithart: Havel byl jiný politik, neuměl na lidi tlačit

19.12.2011 23:11

Václav Havel byl podle senátora Petra Pitharta takový jiný typ politika. Politickým stranám nosil smůlu a založit svou vlastní stranu nedokázal. Přesto byl pro Čechy nenahraditelný. Dokonce tak moc, že vznikl zákon potvrzující jeho zásluhy o svobodný a demokratický stát. Je ale vhodné zanášet do zákonů i názory na historii?

Petr Pithart: Havel byl jiný politik, neuměl na lidi tlačit
Foto: Archiv MUDr. Milady Sárové
Popisek: Václav Havel při podpisu pamětní knihy v Karlových Varech

„Politici nemají soudit dějiny formou zákonů,“ je přesvědčen senátor za KDU-ČSL a bývalý předseda vlády ČSFR Petr Pithart. „Vláda se měla poradit s oběma komorami. Jsem přesvědčen, že tenhle zákon projde, mnozí budou hlasovat i proti svému přesvědčení, ne proto, že by si Václava Havla nevážili, ale proto, že jsou na tom podobně jako já – myslí si, že se formou zákonů dějiny řešit nemají,“ dodal v Událostech a komentářích České televize.

Jen částečně s ním souhlasil i bývalý Havlův poradce a nynější český velvyslanec ve Velké Británii Michael Žantovský. „Politici nemají soudit dějiny, ale myslím si, že jsou v dějinách okamžiky, kdy by měl národ vzdát nějakou úctu a kdo jiný by to měl udělat, než premiér a vláda?“

Anděl smrti politických stran

„Václav Havel nikdy nepřemýšlel o tom, že by založil vlastní stranu,“ řekl v České televizi Petr Pithart. „A bylo to dokonce tak, že vždy když chtěl podpořit, tak ta strana nepřekročila pětiprocentní hranici. Když měl pak nějaké straně vyjádřit podporu ve volbách, tak se u toho tak rozpačitě usmíval a říkal ‚To je ale polibek smrti‘,“ vyprávěl senátor.

„Byl vždycky jakýmsi svědomím politiky, aby té moci nebylo příliš mnoho. Proto ho asi ani nenapadlo založit politickou stranu, i když mohl, občanské fórum mu bylo k dispozici. On chtěl ale stát jaksi nad tím. Byl to jiný typ politika a myslím, že pokud nám to nedošlo, tak že nám to dojde. On byl nenahraditelný,“ dodal ještě Pithart.

„Já musím prozradit něco, co pan Pithart neví,“ pousmál se bývalý Havlův mluvčí a poradce Žantovský. „Václav Havel přemýšlel o tom, že by mohla vzniknout nějaká strana s jeho programem, strávili jsme na tom jednou celý víkend v lánech, ale nakonec dospěl k tomu, že si něco takového neumí představit a že něco takového nechce,“ dodal pohled z první ruky.

„On se po celou dobu své prezidentské funkce zabýval rozporem mezi hodnotovou politikou a tomu, čemu říkal mechanika, ten praktický výkon a to bylo něco, s čím se nedokázal ztotožnit, co mu bylo cizí a nakonec došel k názoru, že to nemá naději na úspěch, ale není to tak, že by o tom nepřemýšlel,“ uvedl věci na pravou míru Žantovský.

„On věděl, že na to nemá. Neměl potřebu tlačit na druhé a strašit je. Měl pocit, že by to ani neuměl,“ doplnil Petr Pithart.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …