Půjčku pro Unii nám nikdo nevrátí předčasně, varuje šéf ČNB

20.12.2011 8:26

Guvernér České národní banky se dnes jasně vymezil proti půjčce téměř devadesáti miliard korun Mezinárodnímu měnovému fondu na záchranu eurozóny. Za současných podmínek považuje půjčku za neférovou. Vůbec poprvé pak prohlašuje, že formulace žádosti o půjčku je postavena tak, že Česku neumožní požádat o rychlé splacení, kdyby toho bylo třeba. Jeho stanovisko přináší server Hospodářských novin.

Půjčku pro Unii nám nikdo nevrátí předčasně, varuje šéf ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Singer připomíná, že, zatímco pro členy eurozóny bude účast na půjčce bezriziková, státy, které eurem neplatí, „nárok“ na dodávku eur z ECB nemají a mohly by pocítit snížení likvidity svých rezerv. „Považovat takové schéma za férové je v očividném rozporu se zdravým rozumem,” zdůrazňuje guvernér.                  

Státní dluh neporoste, ale …

Je dobré mít na paměti, že již v roce 2009 Česká republika přislíbila fondu půjčku ve výši 26 miliard korun. MMF si zatím půjčil jen tři a půl miliardy, ale může kdykoliv požádat o celý zbytek půjčky. Navýšení o dalších 89 miliard tedy není bez rizika. Česko má totiž vůči MMF také dluh a to ve výši 21 miliard. O splacení dluhu můžeme být podle Singera požádáni kdykoliv.

„Je třeba připomenout, že půjčky ani kapitálové vklady v MMF neznamenají z hlediska statistiky zvýšení státního dluhu. Půjčka tedy nesníží objem našich rezerv, ale projeví se ve změně jejich měnové struktury a velmi sníží jejich likviditu. Neplatí totiž, že by byla vratná na požádání. U stávající půjčky sice požádat MMF o vrácení lze (jako koneckonců u každého dvoustranného úvěrového vztahu), ale MMF může odmítnout. Ve statutu nové půjčky, který čeká na upřesnění, se objevuje adjektivum „stálá“. S možností požádat o její předčasné splacení to zjevně lepší nebude,“ tvrdí Singer.

Závazky MMF stále rostou

Za zmínku stojí, že, kdyby se ČNB řídila standardními bankovními pravidly jakékoli komerční banky, nesměla by její expozice u jedné instituce přesáhnout jednotky miliard korun. V případě MMF toto pravidlo překračujeme mnohonásobně již dnes.

Je tu však ještě další okolnost, nad kterou stojí za to se pozastavit. Půjčka eurozóně, tak, jak je koncipována dnes, v žádném případě nestačí. Bylo by třeba ji navýšit o dalších miliard eur, což je nemalá zátěž i pro MMF, vezmeme-li v potaz, že poskytl už dnes má nemalé pohledávky v Japonsku, Velké Británii a v USA. Žádné z těchto ekonomik se přitom nijak oslnivě nedaří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…