Psychopati, hnus, šmíráci. Zhroucená vdova Dagmar Havlová nemá klid

20.12.2011 11:54

Až na komunistický stranický deník Haló noviny se i v úterý všechna zpravodajská periodika věnují odchodu exprezidenta a disidenta Václava Havla. Kdo čekal, kdy bulvár odhodí stud, dočkal se, a v úterním vydání deníku Aha! se může pást na žalu vdovy Dagmar Havlové. I bulvár by měl mít etiku - možná posunutou - ale přesto nějakou etiku, je to hnus, řekl ParlamentnímListům.cz mediální expert Petr Žantovský.

Psychopati, hnus, šmíráci. Zhroucená vdova Dagmar Havlová nemá klid
Foto: Hans Štembera
Popisek: Manželka exprezidenta Václava Havla Dagmar v obležení novinářů

„Kolaps 15 metrů nad rakví,“ to je titulek jímž na první straně deník Aha! přináší fotku žalem zdrcené vdovy po zesnulém Dagmar. Ta se evidentně v touze skrýt před všetečnými zraky novinářů postavila na ochoz kostela sv. Anny vysoko nad rakví. Teleobjektivu fotografa deníku však neunikla tvář opuchlá pláčem. A čtenář se dozví, jak vdova zkolabovala.

Kýble emocí nad žalem vdovy

„Najednou se sesouvá k zemi a jen silou vůle se na poslední chvíli zadrží zábradlí...,“ přibližuje autor článku čtenářům, co jistě truchlící žena na odiv dávat nechtěla. „...najednou v sobě nachází zbytky posledních sil a koncentruje všechnu svou energii, aby se vzepřela a vstala. Tato statečná žena bojuje i v nejtěžších chvílích,“ můžeme se v Aha! dočíst dál.

„Zhroucená vdova. Tajně se vrátila k rakvi,“ uvádí svoji titulku pro změnu deník Blesk ze stáje stejného vydavatele jako deník Aha!. Blesk pak jinými a méně emotivními slovy komentuje totéž.

Anketa

Myslíte si, že média to přehánějí se zpravodajstvím o smrti Václava Havla?

92%
8%
hlasovalo: 2599 lidí

Soukromě? Hnus. Odborně? Není co komentovat

„Obecně, já myslím že vůbec nemá smysl komentovat bulvár. To je úplně jiný svět, patří do jiného oboru lidské činnosti. Patří do psychiatrie, do psychopatie, do sledování lidí a voyeurství... To vůbec nepatří do mediálního komentáře,“ reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz mediální analytik Petr Žantovský.

Vše k tématu skon Václava Havla

Ten byl z uchopení úmrtí Václava Havla bulvárem disgustován. „Když bych řekl, že je to hnus, tak bych řekl své občanské stanovisko. Mám-li to komentovat jako analytik médií, tak to komentovat nebudu. Český bulvár nemá vůbec žádnou etiku, kterou by bulvár měl mít, sice posunutou, ale nějakou ano,“ dodal.

Zpravodajství odvedlo dobrou práci

S odporem ke komentování práce bulváru jsme se setkali i u novináře a mediálního analytika Karla Hvížďaly. „Já už se k tomuhle vůbec nebudu vyjadřovat. To je prostě už úplně pod úroveň, co se na tohle téma předvádí,“ dal Hvížďala najevo svůj odpor.

Obecně se nicméně podle obou odborníků zpravodajská média zhostila problematiky dobře. „Myslím si, že jak světová, tak i česká média se zhostila tématu dobře,“ míní pro ParlamentníListy.cz Hvížďala. „První vydání ve světě i u nás ukazují, že redakce byly na úmrtí Václava Havla dobře připraveny. Některé ty materiály zcela evidentně nejsou psány na rychlo. Denní zpravodajství z neděle měla lepší Česká televize, večerní zpravodajství bych pak řekl, že rytmem i jistým smyslem pro humor měla lepší Nova,“ dodal Hvížďala.

Pop média prodávají emoce, ne informace

Za dlouhodobou nemoc českých médií nicméně Hvížďala označil přílišnou dávku emocí v článcích o úmrtí Václava Havla. „Z českých médií se stala pop média a namísto informací prodávají více emoce. Ale to už je tak obligatorní, že to ani nechci více rozvádět,“ dodal Hvížďala.

Prakticky stejně smýšlí o zpravodajských médiích i Petr Žantovský.

„Když už se bavíme o tomto člověku, pak je to nepochybně symbol toho, co se tu za posledních dvaadvacet let dělo a nepochybně zaslouží maximální pozornost u takto smutné příležitosti. To za prvé. Na druhou stranu je tato událost v některých médiích emotivně přeexponována,“ řekl Žantovský pro ParlamentníListy.cz.

Jakoby se někteří vrátili o 22 let zpět

„Když jsem si včera listoval Mladou frontou Dnes, četl jsem tam různé srdceryvné vyjádření lásky, obdivu a nevím čeho všeho, což je sice v pořádku od těch, kteří se tak vyjadřují, ale média by měla udržovat racionální odstup od těchto věcí a měla by především informovat o tom, co to bylo za člověka, jaké dědictví nám po něm zůstává,“ myslí si analytik.

„Mně přijde, jakoby se někteří redaktoři a lidé z médií vrátili o těch dvaadvacet let zpátky, kdy byla média emocí plná a listopadová revoluce tak proběhla trošku jako karneval. A to rozhodně nepatří k této smuteční chvíli,“ uzavřel své hodnocení pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…