Na smutek za Havla kašlou. Jdou protestovat před Úřad vlády. Proti EU

20.12.2011 13:36

Ani smrt Václava Havla není důvodem, aby se zakládající člen Svobodných František Matějka přes vyhlášení státního smutku nezúčastnil ve středu demonstrace před Úřadem vlády proti dalšímu odeslání peněz, které patří občanům České republiky. Od svého úmyslu by ustoupil jedině tehdy, pokud by své jednání zrušila i Nečasova vláda.

Na smutek za Havla kašlou. Jdou protestovat před Úřad vlády. Proti EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády České republiky

Atmosféra vytvořená po skonu bývalého prezidenta Václava Havla je podle člena Republikového výboru Svobodných ideální pro upozadění aktuálních problémů, které však nezmizely. „Krize v Evropě se však nezastaví úmrtím kohokoli. Oficiální třídenní státní smutek, který vyplní zbylé období do Vánoc, začíná ve středu, tedy přesně v den, kdy bude vláda ČR pokračovat v rozhodování o odeslání našich 90 miliard Mezinárodnímu měnovému fondu,“ píše Matějka ve svém blogu na iDNES.cz.

Poukazuje na to, že Brusel alarmisticky straší pomalu nejhorší apokalypsou v dějinách a rozdělením Evropy, vojenští představitelé USA sdělují, že hospodářská krize v Evropské unii může přejít ve velké občanské nepokoje (jako by si někdo připravoval půdu pro další „nezištnou humanitární akci“), a k tomu všemu nám naši politici v čele s Kalouskem a Schwarzenbergem vysvětlují, že poslat peníze prostě musíme.

Václava Havla budou po přijetí zákona povinně uctívat všichni

Podlehli už i Poláci. Ti však alespoň férově přiznávají, že to není z důvodu přesvědčení o „pomoci“, ale aby jim Brusel nezkrouhnul dotace. Inu, není nad demokraticky projevenou svobodu volby, zejména když je vyfutrována penězi jiných … Současně s tím se v hlavách našich politiků zrodil nápad, jak definitivně zakotvit do našeho právního řádu kult osobnosti Václava Havla.

„Myslel jsem si, zjevně chybně, že uctívání lidí prostřednictvím zákona už máme dávno za sebou, a že už umíme uctívat někoho svobodně a z přesvědčení, nikoli z důvodu nařízení. Vzhledem ke skutečnosti, že zákony platí pro všechny, budou teď Václava Havla uctívat povinně všichni a basta. Fero Feniče dokonce napadlo přejmenovat Ruzyňské letiště na Letiště Václava Havla. Už chybí jen názvy náměstí v každém městě a na nich sochy,“ podotýká ve svém blogu Matějka.

Bude-li vláda zdrženlivá, demonstrace se konat nebude

Prohlašuje rovněž, že smrt Václava Havla pro něj není důvodem, aby se přes vyhlášení státního smutku nezúčastnil demonstrace před Úřadem vlády proti dalšímu odeslání peněz, které patří občanům ČR. „Petr Nečas nás včera vyzval, abychom v době státního smutku byli zdrženliví ve svých projevech. Mohu mu slíbit, že bude-li v ty dny kvůli Václavu Havlovi zdrženlivá jeho vláda a své jednání zruší, budou jistě zdrženliví i demonstranti a svou akci zruší také,“ píše Matějka.

V opačném případě považuje demonstraci za zcela legitimní vyvážení situace, kdy vláda zneužije menší ostražitosti lidí v těchto dnech a sama bude na státní smutek, který vyhlásila, kašlat.
„Je úplně jedno, kolik se nás tam zítra v devět hodin sejde. Kdo bude svobodně chtít, může se cestou jistě i zastavit na místech, kde hoří svíčky za Václava Havla,“ upozorňuje zakládající člen Svobodných.

Před rokem 1989 hrstce jedinců také věřil málokdo

Občanský projev nespokojenosti proti servilním krokům naší vlády vůči Bruselu totiž nepovažuje ani ve dnech státního smutku za projev neuctivosti. „Naopak. Je projevem úcty vůči České republice jako celku. Ostatně ani v době před rokem 1989 si většina lidí nemyslela, že ta hrstka jedinců, která aktivně vystupovala proti tehdejší státní mašinérii, jednou něco změní,“ konstatuje Matějka.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…