Vojáci chystají houfnici s lafetou pro průvod s Havlovou rakví

20.12.2011 14:24

V kasárnách Hradní stráže na pražských Hradčanech je od pondělí historická houfnice, na jejíž lafetě bude ve středu přepravena rakev s ostatky bývalého prezidenta Václava Havla do Vladislavského sálu Pražského hradu. Vojáci nyní houfnici upravují pro připevnění katafalku s rakví, řekl dnes ČTK ředitel Vojenského historického ústavu (VHÚ) Aleš Knížek.

Vojáci chystají houfnici s lafetou pro průvod s Havlovou rakví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

"Kanón byl převezen v pondělí ze sbírek Vojenského technického muzea v Lešanech. Z kamionu ho musel vyložit jeřáb, neboť houfnice váží skoro 1,5 tuny," uvedl Knížek. Houfnice, na níž byla vezena i rakev prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, je podle něj v dobrém technickém stavu. Restaurována byla zhruba před deseti lety. "Pochopitelně jsme ji nyní promazali a zkontrolovali," popsal Knížek. Po skončení smutečního ceremoniálu bude houfnice opět odvezena do Lešan. Stane se tak ještě tento týden, dodal Knížek.

Stovky vojáků jako doprovod

Lafetu potáhne šest kladrubských vraníků. Koně vedení hřebčína vybralo klidné, zvyklé jezdit ve spřežení. Zvířata do Prahy z hřebčína převezou kamiony dnes odpoledne. Vzhledem k tomu, že na lafetě se nedá sedět, koně budou ovládat tři uniformovaní jezdci, kteří pojedou vedle ní. Další tři zaměstnanci hřebčína půjdou vedle koní, řekl dnes ČTK ředitel hřebčína Jan Höck.

Rakev taženou šesticí koní budou na cestě doprovázet stovky vojáků. Někteří z nich ponesou historické prapory spojené s československými legiemi za první světové války. Protože jsou vzácné, rozkaz k jejich užití při přehlídce může vydat jedině prezident Václav Klaus. "Prapory jsou ve sbírkách VHÚ. Nákladně a náročně se restaurují. Proto se také používají pouze ve výjimečných případech," vysvětlil Knížek. Prapory tak vojáci nosí například na výročí vzniku samostatného Československa 28. října.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …