Havlovy knihy jdou na dračku. Došly výtisky, pláčou knihkupci

20.12.2011 15:21

Prodeje Havlových knih stoupají. Na několika místech se podle prodejců poptávka zvýšila po úmrtí bývalého prezidenta až o 100 procent. Ještě vyšší prodeje ale paradoxně brzdí nedostatek výtisků těchto knih na tuzemském knižním trhu. Řada titulů, které Václav Havel napsal i těch, které se jeho osobnosti týkají, totiž teprve čeká na dotisk či nové vydání.

Havlovy knihy jdou na dračku. Došly výtisky, pláčou knihkupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel: Devátý prezident Československa, první prezident České republiky

Ještě během nedělního odpoledne, tedy jen pár hodin po prvních zprávách o skonu významného českého politika a dramatika, nebyly prodeje Havlových knih nijak závratné. Během následujícího pracovního dne se ale poptávka čtenářů zvýšila. "Prodává se všechno, co souvisí s Havlem - jeho hry, Dopisy Olze, Odcházení, Člověk Havel. Nárůst je víc než 100 procent," řekla ČTK Zuzana Turňová, mluvčí Paláce knih Luxor, které je největším knihkupectvím v Praze.

Čeká se na doplnění a dotisk

Na pultech čtyřpatrového domu s knihami by už ale zájemci marně hledali například čtenářsky oblíbený titul Václava Havla Prosím stručně, který je podle Turňové již vyprodaný. Tento Havlův rozhovor se spisovatelem Karlem Hvížďalou je nicméně k dostání ještě v jiných kamenných knihkupectvích či na internetu. "Právě dostupnost Havlových knih je největší problém," uvedl Miloš Hlavica z internetového knihkupectví Knihy.ABZ.cz. "My několik titulů máme skladem, ale u řady z nich v současné chvíli čekáme na doplnění nebo na dotisk. Takže kdyby jeho knih byl dostatek, prodeje vzrostou daleko víc. Nyní je to u nás ale jen v řádu desítek," dodal.

Ještě tento týden by se na pultech knihkupců mělo objevit například nové vydání knihy Člověk Havel od Petra Čermáka, pod hlavičkou nakladatelství Petrklíč by pak měla o Havlovi vyjít Vzpomínková kniha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…