Rozdělení Československa Havla mrzelo, říká Stráský

20.12.2011 16:35

Ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský vzpomíná na Václava Havla především jako na disidenta. S Havlem spolupracoval v letech 1991 a 1992.

Rozdělení Československa Havla mrzelo, říká Stráský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

"V 70. a 80. letech jsem četl všechny Havlovy spisy, dopisy Husákovi, takže mám daleko víc pod kůží Havla jako disidenta. I když jsem s ním v té době nijak nespolupracoval s výjimkou disidentských pochodů okolo Hrádečku," řekl serveru iDNES.cz Jan Stráský.

Šlo o klidné rozdělení

Stráský pro Havla pracoval v komisi pro vylepšení vzhledu Pražského hradu. Po odstoupení Havla z prezidentské funkce dostal Stráský na půl roku na starost jako předseda federální vlády i prezidentské funkce, než byl Havel opět zvolen.

Když po volbách v červnu 1992 pan prezident abdikoval, měl velkou starost o to, co zajímalo i mě. To znamená, aby se stát rozdělil v klidu. Bavili jsme se hlavně o tom, zda nehrozí nějaká nebezpečí, protože to nebyla úplně bezkonfliktní situace," připomněl Stráský s tím, že Havla rozdělení velmi mrzelo.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…