Kšefty moc nejdou, stěžuje si Havlův malíř

20.12.2011 23:03

REPORTÁŽ Na ostravském Masarykově náměstí je rušno. Jako obvykle v předvánočním čase, jsou zde prodejní stánky, kluziště a spousta lidí. Ne všichni však přišli za nákupy. Na zábradlí u morového sloupu před starou radnicí visí státní vlajka a pod ní, na schodech hoří stovky svíček. Nechybí fotka bývalého prezidenta Václava Havla s trikolórou a květiny. A přicházejí noví a noví lidé, kteří nosí kytičky a zapalují další a další svíčky. Jednu od druhé. "Tatínku a pan Havel se na nás dívá?" ptá se nahlas malá asi pětiletá holčička v červené bundě. Tatínek jíi něco neslyšně odpovídá. Kondolenční kniha lidem na náměstí chyběla, o Havlovy obrazy ale zájem neměli. Kšefty nejdou, postěžoval si redakci portrétista.

Kšefty moc nejdou, stěžuje si Havlův malíř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel: Devátý prezident Československa, první prezident České republiky


Za morovým sloupem stojí černý pártystan. Několik zvědavců obchází kolem: "Myslela jsem, že zde najdu kondolenční knihu, ráda bych ji podepsala, " říká starší paní a další, zřejmě kamarádka ji vysvětluje, že podepsat kondolenci musí jít na ostravskou radnici. "Ale to je hrozně je daleko a mne už nohy tak neslouží! Tady by to mělo být. Vidíš kolik je zde lidu? Hned by byla popsaná," nesouhlasí.

Kšefty nejdou, pláče malíř


Opodál láká chodce pouliční malíř v dobovém oblečení a s parukou na hlavě na svou práci. Prý během patnácti minut vytvoří uhlem za pouhých 300 korun velmi zdařilý portrét. Jeden mimochodem visí upevněný kolíčky na státní vlajce zboku morového sloupu. Václav Havel se svým typickým mladistvým úsměvem jako vyšitý. Nápis - Občan Václav Havel by tam ani nemusel být, portrét je skutečně velmi pěkný a zdařilý. Navíc namalovaný tak nějak lehce, jakoby jen pár tahy barevným uhlem. "Namaloval jsem ho teprve před chvilkou," říká pro ParlamentníListy.cz ostravský malíř Lubomír Karbula a mne si ztuhlé prsty.  Je velmi chladno, ráno byly čtyři stupně pod nulou a na tuto část náměstí ještě nesvítí slunce. Kšefty asi moc nejdou, židlička u stojanu je většinou prázdná.


Byl to dobrý člověk


Pana exprezidenta však malíř trefil skvěle. "Maloval jsem ho tak trošku po paměti a tak trošku podle fotky," vytahuje denní tisk a ukazuje malíř Karbula. "Nikdy jsem se s ním bohužel nesetkal, nedostal jsem se k tomu. Ale moc si ho vážím. Byl velmi sympatický, udělal spoustu dobrých skutků, i když samozřejmě se mu něco i nepovedlo. Ale byl to velmi lidský prezident, morální, neúplatný politik a především dobrý člověk," řekl pro ParlamentniListy.cz portrétista Karbula.


Do Prahy na pohřeb určitě nepojedu


"Chci zapálit svíčku, protože zemřel slušný člověk, který si zasluhuje úctu," uvedla Jana Švehlová z Ostravy. Má prý dnes dovolenou, a tak shání poslední dárečky i v centru města. "Když jsem viděla, kolik tady hoří svíček, zašla jsem do nedaleké drogerie také jednu koupit. To víte, do Prahy na pohřeb nepojedu, tak se chci rozloučit alespoň symbolicky - svíčkou," řekla pro ParlamentniListy.cz Švehlová.

Mladí ho nepamatují. Škoda


"Současná mladá generace si bohužel nemůže pamatovat, jaký to byl člověk. Už moji patnáctiletí vnuci se mne s údivem ptali, co byl Václav Havel za člověka. V době, kdy byl prezidentem, byli ještě příliš malí, aby to mohli vnímat. Vyprávěli jsme si o něm v neděli celé odpoledne. Nevím, zda mne celkem pochopili. Ale dokud si my starší pamatujeme, věřím, že se na jeho zásluhy pro náš stát nezapomene. I když musím přiznat, že jsem s ním ne vždy zcela souhlasil," řekl ParlamentnimListům.cz důchodce Jan Pěgřim, který také zapálil u ostravského morového sloupu svou svíčku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…