Profesor Keller vládě: Mrtvý Havel se vám hodí

21.12.2011 4:43

Média pompou zakrývají, že symbol naděje z roku 1989 Václav Havel zemřel symbolicky v době, kdy se prohlubuje ekonomická, politická a morální krize. Pro ParlamentníListy.cz to řekl sociolog a publicista Jan Keller. Podle něj jsme svědky politického hyenismu na mrtvém člověku. Smrt exprezidenta pak podle něho poskytla politikům oddechový čas, aby nemuseli čelit kritice k nejistotě, kterou od ledna přinesou reformy.

Profesor Keller vládě: Mrtvý Havel se vám hodí
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Profesor Jan Keller

Média už čtvrtým dnem věnují podstatnou část svého prostoru úmrtí Václava Havla. Práci těch „seriozních“ vyhodnotili pro ParlamentníListy.cz mediální analytici Petr Žantovský a Karel Hvížďala jako víceméně dobrou.

Média svou roli zvládla, míní analytici

„Myslím si, že jak světová, tak i česká média se zhostila tématu dobře,“ míní pro ParlamentníListy.cz Hvížďala. „První vydání ve světě i u nás ukazují, že redakce byly na úmrtí Václava Havla dobře připravena. Některé ty materiály zcela evidentně nejsou psány na rychlo. Denní zpravodajství z neděle měla lepší Česká televize, večerní zpravodajství bych pak řekl, že rytmem i jistým smyslem pro humor měla lepší Nova,“ dodal Hvížďala.



Žantovský to vidí obdobně „Když už se bavíme o tomto člověku, pak je to nepochybně symbol toho, co se tu za posledních dvaadvacet let dělo a nepochybně zaslouží maximální pozornost u takto smutné příležitosti. To za prvé. Na druhou stranu je tato událost v některých médiích emotivně přeexponována,“ dodal Žantovský.

K tomu Hvížďala naší redakci poznamenal: „Z českých médií se stala pop média a namísto informací prodávají více emoce. Ale to už je tak obligatorní, že to ani nechci více rozvádět.“

Vše k tématu skon Václava Havla

Média zakrývají symboliku Václava Havla

Úplně jinak však roli médií vidí sociolog a publicista Jan Keller. „Já si myslím, že média zakrývají jednu podstatnou věc. A čím více pompy do svých materiálů dávají, tím více je ta podstatná věc zakrývána. Myslím si, že hlavní na tom všem je, že Václav Havel byl symbolem naděje mnoha lidí v naší zemi po roce 1989 a teď, je opět symbolické, že tento symbol naděje umírá v době, kdy se stále prohlubuje ekonomická, politická a morální krize společnosti,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Keller.

„A vypadá to, že ti, co ho přežili a zůstávají v čele státu, nemají na žádnou z těch krizí žádný lék zrovna tak, jako už nebyl žádný lék na nemoc Václava Havla,“ podotkl sociolog.

Ten je znechucen z toho, že mezi politiky se na klopách jejich obleků začaly objevovat trikolory či přímo placky s portrétem Václava Havla. „Já si myslím, že trikolorky si nyní připínají ti, kteří celou dobu mluvili o havlárně, havlismu, pravdoláskařích a budou se snažit vytlouct politický kapitál z mrtvého člověka,“ konstatoval Keller

Podle něj jde o politický hyenismus. „Václav Havel několikrát posloužil této zemi a nyní jí naposled poslouží tím, že celý týden se nebude mluvit o krizi. Nebude se mluvit o nejistotách, které přijdou, jakmile se uvedou do provozu všechny ty takzvané reformy," zamýšlí se Keller.

Havel dal vládě oddychový čas

A dodává: „To znamená, že Václav Havel umožnil politikům, aby týden před Vánocemi nemuseli čelit politické kritice. A pak už se stejně nebude moci nic dělat. Takže Václav Havel poskytl vládnoucí garnituře takový oddechový čas.“

To, že nyní politici zvažují zda a jakým způsobem uzákoní význam Václava Havla pro Českou republiku, považuje Keller za směšné. „To je přeci to známé úsloví, že dobrá kvalita nepotřebuje reklamu,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz.

Připomeňme, že právě dnes byl zahájen vládou schválený státní smutek, který bude trvat do pátku. Na všech veřejných budovách tak budou vyvěšeny vlajky na půl žerdi. V pátek v poledne by pak měli občané na doporučení vlády Havlovu památku uctít minutou ticha.

Státní smutek už jsme zažili

„Vláda vyzývá všechny obyvatele České republiky, aby v pátek 23. prosince ve 12:00 hodin uctili památku prvního prezidenta České republiky Václava Havla minutou ticha," uvedl kabinet ve svém prohlášení doslova. Státní smutek vláda v minulosti vyhlásila například na 14. září 2001. Češi tehdy vyjádřili solidaritu s lidmi postiženými teroristickým útokem na USA z 11. září.

Dodejme, že Havel, kterému bylo letos v říjnu 75 let, zemřel ve spánku v neděli ráno ve své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku. V jeho poslední chvíli s ním byla jeho manželka Dagmar a jedna ze sester boromejek, které se o něj také v posledních měsících staraly.

Více názorů profesora Jana Kellera ČTĚTE ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…