Vandas smutek za Havla nedrží. Mladý šéf Dělníků exprezidentu vzdává hold

21.12.2011 12:07

Úmrtí exprezidenta Václava Havla vyvolalo množství reakcí. V České republice dnes není asi nikdo, kdo by o nedělním skonu někdejší hlavy státu nevěděl a nezaujímal k této události nějaký postoj. Mnoho lidí vzpomíná na Havla jako na bojovníka za svobodu a demokracii, jiní jsou kritičtí k jeho práci. Považují ho třeba za vlastizrádce. Předseda přerovské buňky Dělnické strany sociální spravedlnosti František Veverka tvrdí, že Havlův odkaz ničí lidé tím, že nechodí k volbám. Na rozdíl od šéfa Dělníků Tomáše Vandase, který odmítá Havlovu pietu uctít státním smutkem, si jej mladí dělníci z Olomouce váží.

Vandas smutek za Havla nedrží. Mladý šéf Dělníků exprezidentu vzdává hold
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel: Devátý prezident Československa, první prezident České republiky

Podle Františka Veverky, předsedy Místní organizace Dělnické strany sociální spravedlnosti v Přerově, ale Havlův odkaz v podobě potřeby bojovat za svobodu a demokracii a naděje v to, že zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí, lidé ničí svojí pasivitou.

Lidé jsou laxní. Ničí tak Havlův odkaz, tvrdí Veverka

„Jeho boj za svobodu a demokracii vnímám jako nedokončený. Mnoho lidí si myslelo, že revolucí skončil boj za demokracii, ale to není pravda. V listopadu 1989 to teprve začalo. Každý občan má mít povinnost starat se o demokracii a cílem pana Havla ji bylo zde zavést. A demokracie znamená, že každý občan má mít povinnost sledovat politiku, starat se o ni, chodit k volbám, dodržovat, aby demokracie v této zemi správně fungovala, a  to se neděje, a tak tímto lidé ničí Havlův odkaz,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz Veverka.

Podle něj lidé polevili po revoluci. „Po revoluci jsme se odpoutali od východu a připojili jsme se k západu. Odstoupili jsme od Varšavské smlouvy a vstoupili do NATO a západ lidi nutí k tomu, aby byli laxní. Je to jejich trend a tento trend přestoupil k nám. Je to špatný trend. Já ho nemám rád. KFC a Mcdonaldy a podobná zařízení ať lidé klidně mají, ale ať se starají o svoji zemi,“ prohlásil předseda přerovské DSSS.

A pokračuje: „Havel podle mě věděl, že občané v České republice padnou do takové letargie.
Že už je to nebude zajímat, že už tu svobodu  za ně někdo vybojoval a už se tedy nemusí dál nijak snažit a bude všechno v pohodě. A budou si žít do konce života šťastně a vesele. Tak to ale nebude,“ řekl Veverka.

Co bude následovat po smrti Havla?

Podle Veverky ve všech zemích Evropské unie stoupá agresivita a nacionalismus. „Šíří se násilí, ať už se jedná o romskou problematiku u nás či islamismus v celé Evropě. Předpokládám, že nikdo z nás však nechce válku, násilí, nikdo nechce nikoho utlačovat. Každý chceme mír. Proto ti, kteří považují Havla za vlastizrádce, by se nad sebou měli zamyslet,“ sdělil.



Na dotaz redakce, zda dokáže odhadnout, co bude v zemi po smrti Václava Havla následovat, a zda může tato událost nastartovat nějaké změny v politice, Veverka odpověděl: „Změny se už nastartovaly. Úmrtí Václava Havla jen přilije olej do ohně. Jestli budeme pokračovat, jak pokračujeme, přijde revoluce. Bůhví za co, za koho, ale bude.


Lidé prý nevěří, že volby něco změní

Velký problém vidí Veverka v tom, že lidé nechodí k volbám: „Je to jen o víře lidí. Jestli věří, že volby něco změní. Jenže lidé si myslí, že nezmění. Podle toho je taky vidět, kolik jich k volbám přijde. Většina lidí, co dnes chodí k volbám, tak jsou nějak zainteresovaní v politice. Mají v tom rodinu,děti, peníze, firmu a podobně,“ a dodává: „Jenže zvolené strany by se měly být schopné dohodnout. A neutvářet koalice. Dnes je ignorována ČSSD, KSČM. Ačkoli já osobně jsem proti nim, je takto ignorována téměř polovina hlasů v České republice, a to se mi nelíbí. Takhle to nemůže fungovat. Musí se domluvit všechny politické strany.“

Na závěr Veverka dodává: „Nechci Václava Havla odsuzovat. Vykonal víc, než já si vůbec dokážu představit. Jedni říkají, že Bushovi a USA jen lezl do zadku, že byl sionista a podobně. Jiní tvrdí, že byl hrdina, který bojoval za mír a svobodu. Pak je ještě třetí verze a k té se přikláním i já. Že to nebyl ani pravičák, ani levičák, ale byl to doopravdy muž, který bojoval za svobodu v tomto státě, ale taky za věci, které si člověk ani nedokáže představit. Pan Havel toho strašně moc vykonal. Nikdo z naší země ho nemá právo urážet. Pokud bych chtěl, tak bych asi našel nějaké výhrady, ale kritizovat takto velkého člověka mi přijde krátkozraké a tupé. Zanechal po sobě boj za demokracii, bojoval za ni. Bojoval za pravdu, ale prohrál. To, co u nás dneska je, to bohužel není demokracie,“ uzavřel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…