Vznikla Havlova posmrtná karikatura. Je na ní bez kalhot

20.12.2011 17:40

Kreslíř Štěpán Mareš se karikaturám exprezidenta Václava Havla věnoval celý život. Vytvořil tak i tu posmrtnou. Pro Havla, na rozdíl od mnoha předchozích, vyznívá lichotivě. Je na ní zpodoben pouze do půl těla, tedy bez legendárních krátkých kalhot. Navíc v nebi, po boku někdejšího československého prezidenta T. G. Masaryka.

Vznikla Havlova posmrtná karikatura. Je na ní bez kalhot
Foto: Štěpán Mareš
Popisek: Vtip Štěpána Mareše

Smrt českého a československého prezidenta Václava Havla zaměstnává od neděle nejen mysli Čechů i obyvatel napříč světem, ale také média. Havlovo úmrtí inspirovalo nejen novináře a pisatele, ale i výtvarníky. Jeden z nich, karikaturista Štěpán Mareš, vyslovil Havlovi poctu originálním způsobem. Vytvořil totiž jeho posmrtnou karikaturu.

Po smrti jen lichotivě

"Je to moje první karikatura po Havlově smrti, kreslil jsem ho celý život, i v nelichotivých situacích, teď mě napadlo mu takto vyjádřit úctu," komentoval kreslíř pro ParlamentníListy.cz svůj výtvor. Na něm spolu v nebi diskutují Václav Havel, který byl často karikován zejména kvůli svému někdejšímu zvyku nosit krátké kalhoty,  a někdejší československý prezident T. G. Masaryk.

Karikatura ale paroduje zejména třetího aktéra, který na ni však zpodobněn není. A to současného prezidenta, Václava Klause. O něm mluví bůh, který nad Havlem a Masarykem stojí. Tvrdí, že Klaus už má "díky" praní špinavých peněz místo v nebi dávno zajištěné.

Klaus pere prachy. Půjde do nebe?

"Je to nadsázka, fór. Napadlo mě to postavit na tom, že Klaus už má místo v nebi předplacené tím, že pere špinavé prachy," vysvětlil kreslíř redakci. Do hodnocení zesnulého prezidenta se mu ale nechtělo. "Nepřísluší mi ho hodnotit z politického hlediska, ale úctu si určitě zaslouží," uvedl kreslíř.

Havla měl raději než Klause. "Havel byl čistější, obklopoval se dobrými lidmi, Klaus se věčně s někým hádá," dodal pro ParlamentníListy.cz. Klause má prý rád jen proto, že se dobře kreslí. "Jako politika ho moc nemusím. Zvlášť kvůli jeho lísání se k Rusku a Putinovi," vysvětlil portrétista.

Vše k tématu skon Václava Havla

S komunisty do blázince

Ten nechápe hyenismus, který se rozmohl po smrti zesnulého exprezidenta. Naráží tak zejména na prohlášení mladých komunistů, kteří vyzvali k oslavování. V Havlovi totiž podle nich odešel nepřítel lidu. "Jsou to primitivové a idioti," nebere si Mareš servítky. Mladí komunisté by podle něho zasloužili skončit buď v Koreji, nebo v blázinci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …