Valaši se státním smutkem nepočítají: Havel by si fňukání nepřál

20.12.2011 18:47

REPORTÁŽ Den před vyhlášením státního smutku je náměstí ve Valašském Meziříčí, které Václava Havla prohlásilo za svého čestného občana, plné stánků a předvánočního veselí. Podle Valachů by si totiž zesnulý exprezident Václav Havel nepřál žádné fňukání.

Valaši se státním smutkem nepočítají: Havel by si fňukání nepřál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident Václav Havel se svým přítelem, režisérem Břetislavem Rychlíkem

„Třídenní státní smutek? Myslím, že to by nepotěšilo ani samotného Havla. Jeho příznivci by tady udělali párty na náměstí s jeho fotografií na jeho počest,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Ivan Klíma, pořadatel vánočního jarmarku v Meziříčí. Bizarní obrázek náměstí s černou vlajkou na radnici dokresluje velký kolotoč v kombinaci s šipkami k pietnímu místu. Prodejci se zřejmě nechtějí vzdát svých tržeb, které v předvánočním období předpokládají. „To by si Havel nepřál, aby tady někdo fňukal a držel smutek,“ tvrdí jeden ze stánkařů.

Státní smutek nám nevadí. Elvis Presley Revival bude, odpustíme si ohňostroj

Vánoční program na náměstí bude pokračovat dál. Místní obyvatelé si to prý přejí. „A ten Presley bude, i když Havel zemřel?“ dotazuje se místní obyvatelka organizátorů. Ano, bude. To potvrdil i pořadatel vánočních trhů.

„Programy se budou konat beze změny ve vší úctě k památce bývalého prezidenta Havla. Před každým hlavním programem uctíme památku exprezidenta minutou ticha,“ vysvětlil Klíma pro ParlamentníListy.cz. A tak se v pátek odpoledne představí kapela Šimonband a Abba Revival. „Chystali jsme překvapení, a to ohňostroj, který měl vypuknout po druhém pátečním koncertu. I když máme vše nakoupené, z důvodu vyhlášeného státního smutku bude zrušen,“ připustil tuto změnu Klíma.

Vše k tématu skon Václava Havla

Někteří nezapomněli, vždycky to byl pro náš prezident

Naprosto odlišná je atmosféra na místní sklářské škole. Tu navštívil Václav Havel v roce 2004 a pro většinu lidí byl stále prezidentem. Místní skláři mu tehdy udělali originální kachli. Otiskli jeho ruce do křemičitého písku a formu vyplnili sklovinou.

„Byla to tenkrát velká sláva, já jsem velký fanda Václava Havla, podepisoval mi tady na stolku svůj portrét. Byl to moc dobrý člověk. Všichni tu na něj vzpomínáme jen v dobrém, musíte to tam napsat,“ přesvědčuje redaktorku ParlamentníchListů.cz Jaroslav Závorka, bývalý sklářský mistr, který do školy chodí příležitostně vypomáhat. Na svůj tehdejší výrobek mohou být místní skláři právem hrdí, teď totiž visí na radnici a stal se pietním místem. Tady se schází lidé, podepisují kondolenční listiny a zapalují svíčky.

Havlův strom zničili vandalové. Čtyřikrát

Před sedmi lety, v době své návštěvy v Meziříčí, zasadil Havel lípu před místní školou Šafaříkova. „Bylo to symbolické gesto. Všechno proběhlo v pořádku. Bývalý pan prezident zasadil lípu a odjel. Na druhý den byl stromek zlomený,“ popsal Jiří Hruška, člen místního zastupitelstva a bývalý ředitel školy.

„Vzpomínám jak dnes, jak holčička brečela u stromku, že ho někdo zničil. Vůbec nešlo o Havla, prostě to dětem bylo líto,“ podotkl pro redakci Hruška. Sám usiloval o to, aby strom zasadili znovu. „To se povedlo, vysadili jsme nový strom a za tři dny byl zlomený zase. Takhle to pokračovalo čtyřikrát,“ upozornil Hruška. Bývalý ředitel je přesvědčený o tom, že šlo o záměr. Někdo chtěl jednoduše „Havlův strom“ zničit. „V některých lidech je nenávist zakořeněná. Nevím vůbec, co to je za člověka. To byla cílená nenávist k prezidentu Havlovi. Jsem o tom přesvědčený,“ uzavřel Hruška. Teď ve škole zvažují, že se pokusí lípu zasadit znovu. Raději prý ale vyberou větší, aby ji po páté nikdo už nemohl zničit.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…