Co se změní v novém roce, až začne platit sociální reforma?

21.12.2011 7:25

Kam se bude chodit pro sociální dávky a za jakých podmínek na ně lidem vznikne nárok? Server iDnes.cz přináší informace o změnách v novém roce, kdy vejde v platnost sociální reforma.

Co se změní v novém roce, až začne platit sociální reforma?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahradník při úpravě keřů. Ilustrační foto

Dávky bude vyplácet pracoviště úřadu práce

Dávky bude vyplácet kontaktní pracoviště úřadu práce a ne obecní úřad, jak tomu bylo doposud. Jedná se o výplatu dávek pomoci v hmotné nouzi – příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, mimořádná pomoc – dávek pro zdravotně postižené a příspěvku na péči.  

Ministerstvo má být na přechod připraveno, a neměla by se tedy zpozdit výplata dávek.

V obcích si úřad práce bude pronajímat prostory i s vybavením. 1600 pracovníků ze sociálních odborů obecních úřadů se od ledna stane zaměstnanci Úřadu práce ČR. Je to méně lidí než dnes, a tak budou mít víc práce, píše iDnes.cz.

Na veřejnou službu už po dvou měsících v evidenci úřadu práce

Po dvou měsících v evidenci na úřadu práce může úředník člověka poslat vykonávat veřejnou službu. Ta je neplacená a může činit až 20 hodin týdně po dobu dvou až šesti měsíců. Úřady ovšem mají pokyn posílat na veřejné práce lidi, kteří pobírají dávky víc než rok nebo rychle střídají zaměstnání a jsou často na podpoře. Má se to týkat také lidí, co pracují načerno.

Rodiče, kteří se starají o děti do 15 let, na veřejnou službu nepůjdou. Stejně jako zdravotně nezpůsobilí nebo ti, co podstupují rekvalifikaci.

Ministerstvo chce lidem pomoci uchovat pracovní návyky

Ministerstvo práce tak chce lidem pomoci uchovat si pracovní návyky a vyhnat ze systému ty, kteří odmítají pracovat. Někteří lidé bez práce by mohli dostat zaměstnání jako koordinátoři a parťáci, kteří dohlížejí na jiné nezaměstnané vykonávající veřejnou službu. Informuje server iDnes.cz.

Pokud člověk odmítne veřejnou službu, bude vyškrtnut z evidence úřadu práce i ze systému dávek na dobu půl roku. Stát za něj nebude platit zdravotní pojištění a nebude se mu započítávat doba do důchodu. Bude si muset najít práci sám.

Bude možné pracovat i v muzeích, zoologických zahradách nebo v neziskovkách

Veřejná práce není jenom o zametání chodníků. K dispozici mají být místa v muzeích, zoologických zahradách, neziskových organizacích, nemocnicích, školách a školkách či u policie. Nezaměstnané budou moci využít jen obce a organizace, které jsou jim podřízené. V této chvíli je alespoň nějaká forma služby domluvená nebo rozjednaná v 1300 obcích, což je pětina republiky.

Příští rok začne platit také sociální karta. Bude sloužit hlavně jako identifikace

Na přelomu března a dubna má začít fungovat sociální karta. Pro ministerstvo práce ji bude provozovat Česká spořitelna. Kartu dostanou všichni, kdo berou dávky (nezaměstnaní, rodiče, zdravotně postižení, sociálně slabí) s výjimkou důchodců. Celkem se jim za rok vyplatí 86 miliard.

Má sloužit jako identifikační karta na úřadech. K platebním funkcím ji budou povinně používat jen ti, kteří dávky v minulosti zneužívali nebo to dělali v minulosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…