Vlakové režijní jízdenky zdraží na dvojnásobných 500 korun

21.12.2011 9:36

Desítky tisíc lidí, kteří mají podle zákona nárok na téměř bezplatné cestování s Českými drahami, zaplatí od ledna za svou výhodu dvakrát více než dosud. A v dalších letech je čeká podobné zdražování. Dohodl se na tom Odborový svaz železničářů (OSŽ) s ministrem dopravy Pavlem Dobešem (VV), napsala dnes Mladá fronta Dnes. Režijní jízdenka bude od ledna stát 500 korun namísto současných 250 Kč.

Vlakové režijní jízdenky zdraží na dvojnásobných 500 korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlaky Českých drah

Zdražení je podle deníku menší, než původně navrhovaly České dráhy. Ty chtěly za možnost neomezeného cestování 1500 korun. Od příštího roku se podle dohody zdraží méně režijky pro děti a důchodce, budou za 300 korun. "Myslím, že to je oboustranně přijatelný kompromis. Jak pro zaměstnance, tak kritiky samotných režijek," řekl listu místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun.

Dušek je proti

Podle dohody má v roce 2013 režijní jízdenka zdražit na 750 korun, o rok později na tisícikorunu. "Před dvěma lety stála stovku, za pět let je to zdražení o tisíc procent," upozornil předseda odborové organizace SoSAD Jaromír Dušek, který s návrhem nesouhlasí.

Příjem z poplatku za režijní jízdenky jde Českým drahám, stát jim nařízenou slevu už nijak nekompenzuje. Proti nízkým cenám režijních jízdenek vystupoval například ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který navrhl jejich zdanění podle skutečné hodnoty. Roční neomezené cestování v síti Českých drah pro neželezničáře vyjde na 22.990 korun. Podle Duška OSŽ s Kalouskem vyměnil menší zdražení za to, že nebude útočit proti vládním reformám.

Využívání režijních jízdenek upravuje zákon, v praxi je mohou využívat všichni zaměstnanci Českých drah, nákladního dopravce ČD Cargo, Správy železniční dopravní cesty a dalších drážních institucí, včetně jejich rodinných příslušníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …