Začal ceremoniál na počest Havla. Lidé tleskali a cinkali klíči

21.12.2011 10:15

AKTUALIZACE Na Pražském hradě začala oficiální část pietního ceremoniálu na počest zesnulého Václava Havla. Rakev s ostatky první polistopadové hlavy státu vyjela na lafetě houfnice tažené koňmi z kasáren Hradní stráže v Loretánské ulici směrem k Pražskému hradu. Cestu ke Starému královskému paláci lemovalo 200 vojáků se slavnostní výzbrojí. Na Hradčanském náměstí je podle odhadu policie přes deset tisíc lidí. Při průjezdu rakve překryté českou vlajkou Matyášovou bránou lidé Václavu Havlovi na jeho poslední cestě na Hrad zatleskali a zacinkali klíči. Právě cinkání klíči provázelo listopadové akce roku 1989.

Začal ceremoniál na počest Havla. Lidé tleskali a cinkali klíči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dagmar Havlová s dcerou jde za rakví svého manžela

Průvod lidí za rakví bývalého prezidenta Václava Havla vyšel krátce po 8. hodině z centra Pražská křižovatka. Václava Havla na cestě na Pražský hrad doprovázelo až deset tisíc lidí, kromě rodiny v čele s Dagmar Havlovou jsou mezi přáteli, kteří se přišli s exprezidentem rozloučit, i jeho přátelé Jiří Pehe, Bořek Šípek, Alexandr Vondra a Jan Ruml.

V blízkosti Hradu se organizace smutečního průvodu poté umula armáda. V kasárnách hradní stráže v Loretánské ulici vojáci přeložili rakev na lafetu houfnice, na níž byly v roce 1937 přepraveny také ostatky prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka. Vojáci s historickými prapory stojí podél trasy, stejně tak i 200 slavnostně vystrojených příslušníků. Hradčanské náměstí je celé zaplněné. Vojenský ceremoniál začal v 10:00 hodin.

Veřejnost může vstoupit i do areálu Pražského hradu, na vyhrazená místa na nádvořích. Dosud zaplněna nejsou. S rakví pak půjde špalírem vojáků jen Havlova rodina a nejvyšší ústavní činitelé v čele s prezidentem Václavem Klausem. Rakev bude tažena šestispřežím na lafetě již zmiňované houfnice. 

Celý průvod pak skončí ve Vladislavském sále Hradu, kde se s Havlem rozloučí představitelé veřejného života a zahraniční diplomaté akreditovaní v Praze. Prezident Václav Klaus při této příležitosti přednese projev.

Přišly také celé školní třídy

Trasu kolem průvodu lemovaly tisíce lidí. Jak uvedla ČTK, atmosféra byla v chladném, podmračeném ránu velmi poklidná. Lidé téměř nemluvili. V průvodu zavlály i vlajky. Na kostele Nejsvětějšího Salvátora visel velký transparent s nápisem: Václave, děkujeme.
    

Do průvodu dnes přišly také celé školní třídy. "Jsou to páťáci, úplně malé děti. Myslím si ale, že by tento okamžik měly zažít," řekl ČTK učitel Jaroslav Císař ze základní školy Norbertov ve Střešovicích, kam prezident chodíval ve volbách odevzdat svůj hlas. Kantor dodal, že pro něj osobně Havel "znamená všechno", o jeho významu si s dětmi nyní povídal a k jeho odkazu se bude vracet ve vyučování i dál.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …