Schwarzenberg: Havel pod Klausem trpěl

21.12.2011 10:47

V první den státního smutku se ministr zahraničí tvrdě navezl do prezidenta republiky Václava Klause. Rozhovor v Hospodářských novinách vyšel s titulkem ‚Klaus režíruje Havlův pohřeb. Absurdní.‘ Předseda TOP 09 v podstatě tvrdí, že současný prezident je proti Havlovi nezdvořák, pod kterým Havel trpěl.

Schwarzenberg: Havel pod Klausem trpěl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Ač premiér vyzval národ ve dnech státního smutku k maximálnímu projevu úcty zesnulému exprezidentovi, šéf české diplomacie tohoto času využil k útoku na současnou hlavu státu. Skutečnost, že Václav Klaus organizuje pohřeb svého předchůdce, podle něho patří k velkým absurditám.

Václav Klaus organizátorem pohřbu? Podle knížete absurdní

„To patří k mnoha groteskním situacím. Havel je mistr absurdního divadla a zrovna tohle je spojené s velkými absurditami,“ prohlašuje v rozhovoru pro HN Schwarzenberg. Ten také posílá vzkaz organizátorům pohřbu na Hrad, aby nezapomněli pozvat nikoho z Havlových nejbližších přátel a spolupracovníků. Říká to ovšem tak, jako by předjímal, že někdo pro Havla významný pozván nebude. Žádné takové informace se přitom neobjevily, takže to může působit jen jako kopnutí do Václava Klause.   

Schwarzenberg také dále tvrdí, že Havel trpěl, když musel spolupracovat s Václavem Klausem, což prý kníže zná z vlastní zkušenosti. „Pod Klausem dosti trpěl, znám to sám. Klaus má zvláštní taktiku, že na začátek rozhovoru se snaží člověka sprdnout. Ale Havel měl ve zvyku přirozenou zdvořilost a byl proti tomu bezbranný,“ říká šéf TOP 09 a tvrdí tak v podstatě, že Klaus zdvořilost nemá.

Havla vyloučili z dění při dělení Československa

Havel se také podle něho nemohl smířit s rozdělením státu na Českou a Slovenskou republiku, což dal hlasitě najevo právě tím, že abdikoval na prezidentský úřad. „Ve skutečnosti byl z toho procesu zcela vyloučen. To dohadoval Klaus s Mečiarem. Proto taky rezignoval, protože ho z toho vyloučili. Byl strašně nešťastný. Tak, jako byl 29. Prosinec 1989 nejšťastnějším dnem mého života, tak bylo i plno blbých okamžiků,“ pokračuje v HN kníže.

Do prezidenta republiky, který i přesto, že s Havlem často nesouhlasil, projevil při jeho skonu vůči němu velkou úctu, se opřel i další člověk z Havlova okruhu, Daniel Kroupa. Tvrdí, že prezidenta do Občanského fóra nepozval Václav, ale jeho bratr Ivan Havel.

„Poukážu na to, že pan prezident Klaus utrpěl poruchu paměti, když říkal, že ho Václav Havel pozval do Občanského fóra. Nebyl to Václav, ale byl to jeho bratr Ivan. Václav Klaus se objevil v Laterně magice, kde bylo koordinační centrum OF, v době, kdy jsem tam já pozval Tomáše Ježka. I Václav Havel si totiž všiml, že mezi disidenty absolutně chybí ekonomové. Proto jsem pozval pana Ježka, kterého jsem znal už z dřívějška, a Ivan Havel pozval Václava Klause,“ vzpomínal Kroupa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …