Smuteční Klaus: Havel se možná někdy mýlil. To patří k velkým osobnostem

21.12.2011 11:12

AKTUALIZOVÁNO Krátce po půl jedenácté dorazila rakev se zesnulým exprezidentem Václavem Havlem do Vladislavského sálu Pražského hradu, kde na průvod čekal premiér Petr Nečas, poslanci, senátoři, hejtmani, pražský arcibiskup Dominik Duka či bývalý premiér úřednické vlády Jan Fischer. Přítomni ve Vladislavském sále byli také velvyslanci. Jako první nad rakví promluvil nástupce Havla - nynější prezident Václav Klaus.

Smuteční Klaus: Havel se možná někdy mýlil. To patří k velkým osobnostem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průvod za rakví s ostatky Václava Havla na Pražský hrad

Havlova rakev spočinula na katafalku ve Vladislavském sále Pražského hradu. Václav Klaus ve svých slovech nad rakví připomněl, že právě ve Vladislavském sále byl před 22 lety Václav Havel prvně zvolen a inaugurován prezidentem. „Sešli jsme se zde, abychom si připomněli posledního československého a prvního českého a prvního demokratického prezidenta republiky, který nastoupil do této funkce po dlouhých 40 letech komunismu,“ řekl kromě jiného Klaus nad rakví zesnulého Václava Havla.

Klaus dále řekl, že se jménem Havla je spojena demokracie v této zemi. „Byl natolik uznávanou osobností, že se stal symbolem boje za demokracii,“ připomněl také Klaus.

Lidé by podle hlavy státu měli pokračovat v úsilí o to, aby odpovědnost nebyla prázdným pojmem a obrana svobod občanů se stala zásadním politickým pojmem. První polistopadový prezident je podle Klause také symbolem porevolučního přechodu od komunistické diktatury a obnovy demokracie.

"Je možné, že se – tak jako každý z nás – v lecčems mýlil. I to je ale přirozenou součástí života velkých osobností," pronesl dále prezident.

"Václav Havel, politik, intelektuál, člověk, zemřel. Jeho dílo, myšlenky a odkaz s námi zůstávají. Je na nás všech, abychom v nich hledali poučení a inspiraci, abychom je uměli využít pro celou naši zemi a její budoucnost," zakončil Klaus.

Havel s Klausem jako významní představitelé české politiky vedli od 90. let často ostré polemiky. Klaus u příležitosti Havlova úmrtí ale zdůraznil, že k němu vždy choval respekt.

Celý projev ZDE

Lidé tleskali a cinkali klíči

Rakev s ostatky první polistopadové hlavy státu vyjela z kasáren hradní stráže v Loretánské ulici na Hrad na lafetě historické houfnice, kterou táhlo šest vraníků. Cestu do Vladislavského sálu, kde bude rakev ode dneška vystavena, lemovalo 200 vojáků se slavnostní výzbrojí a zástupy lidí. Na Hradčanském náměstí jich bylo podle odhadu policie přes deset tisíc.  

Při průjezdu rakve překryté českou vlajkou Matyášovou bránou lidé Václavu Havlovi na jeho poslední cestě na Hrad zatleskali a zacinkali klíči. Právě cinkání klíči provázelo listopadové akce roku 1989, jichž byl Havel představitelem.   

Zdrcenou Havlovou odvedl od rakve Forejt

Za dlouhým průvodem s rakví od odsvěceného kostela svaté Anny z centru Prahy až na Pražský hrad kráčela v dešti vdova Dagmar Havlová s dcerou, s bratrem zesnulého prezidenta Ivanem a jeho ženou. Na Hradě je pak doprovázeli prezident Václav Klaus, předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Havlovi se přišli poklonit snad všichni představitelé veřejného a politického života. Vidět kromě již zmiňovaných politků byla například místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, primátor Prahy Bohuslav Svoboda, či předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Téměř všichni pak položili květiny k Havlově rakvi. Zdrcenou vdovu Dagmar Havlovou odvedl od rakve šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

Zapalují svíčky u sochy Masaryka

Lidé už podle reportérů mnohých médií z Hradčanského náměstí odešli, někteří z nich ale stále zapalují svíčky u sochy T. G. Masaryka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…