Havel přece nezastavil svět, zlobí se postižená. Češi prý zbytečně hysterčí

23.12.2011 9:57

Truchlení, změny pořadů v televizi, neustále se opakující informace ve sdělovacích prostředcích ohledně úmrtí a chystaného pohřbu Václava Havla už přestávají bavit obyčejné lidi s všedními starostmi. Mnozí z nich Havla uznává a je jim líto jejich odchodu, avšak poukazují na zbytečnou hysterii, která hraničí podle nich až s fanatismem. Stejně hovoří i postižená, nevidomá Pavla Novotná z jižních Čech.

Havel přece nezastavil svět, zlobí se postižená. Češi prý zbytečně hysterčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel: Devátý prezident Československa, první prezident České republiky

 

“Pana prezidenta Havla jsem si velmi vážila a měla ho moc ráda, ale co se z jeho smrti dělá, se mi vůbec nelíbí. Je to hysterie, fanatismus až “ zbožňování“ člověka, který odešel tak, jako každý jiný z tohoto světa. Jistě je potřeba uctít jeho památku a informovat o všem, co udělal a ještě mohl udělat, ale kvůli tomu se přeci nezastavil svět,“ míní paní Pavla, která namítá, že díky záplavě informacím o Havlovy se vytrácí běžné zpravodajství a informace o jiných problémech této země a obyčejných lidí.

 

Havel, Havel, Havel. To se nedá


“Lidi dnes a denně řeší existenci svou, svých rodin. Tisíce lidí zase od Nového roku přijdou o práci, tisíce lidí třeba onemocní. My postižení se taky máme na co “těšit“ s nesmyslnými reformami Kalouska, Nečase, Hegera či Drábka. A pořád dokola slyšet jen Havel, Havel, Havel, to se fakt nedá. Televizi jsem už vypnula, rádio taky a noviny nečtu, ani nemůžu, nevidím,“ řekla žena, která má jen částečné zbytky zraku.

Sama jako matka samoživitelka musí každý měsíc řešit existenční otázky. V městském bezbariérovém bytě, platí i se službami přes osm tisíc měsíčně, byť její invalidní důchod a příspěvky dělají jen něco málo nad limit této částky.

Jet za Havlem? Nemám peníze

“Já bych ráda jela do Prahy položit kytičku k rakvi Václava Havla a zapálit svíčku, ale nemám na to peníze a upřímně, ani čas. A myslím si, že smutek se dá vyjádřit i doma, ve svém srdci a myšlenkách, a hlavně - je to smutek především pro jeho ženu a rodinu a nejbližší přátele. Dělá se z toho nadmíru hysterie, kterou si myslím by ani Havel sám nechtěl. Určitě by nesouhlasil s rušením koncertů a divadelních představení! Lidé taky teď před Vánoci mají také jiné starosti a nechápu, proč bych měla truchlit tak, aby mi tekly slzy jako hrachy. Úctu, pietu, soustrast, budiž, projevit, ale s rozumem a mírou a nedělat z toho konec světa. Život jde dál, a i když vám umře matka, otec nebo třeba dítě, život jde prostě bohužel, nebo bohudík dál. Tak je to zařízeno a jinak to nebude,“ říká Pavla Novotná.

Proto, aby sobě a rodině – dvěma dětem mohla udělat slušné Vánoce, se musí hodně otáčet, hodně se uskromňovat a musí stále počítat. Pokud prý je jí z něčeho smutno, je to, že Havlovi se nepodařilo zabránit rozkrádání této země a zabránit tomu, aby se k moci podle jejího názoru dostali jen lidi, kteří takzvaně hrabou jen pro sebe.

“To, co se děje v této zemi, je neskutečné, ale jsem přesvědčena, že ať Václav Havel žil, nebo už žít nebude, jiné to nebude. Je to v rukách lidí, koho si zvolí. Havel byl moc sametový, Klaus je zase moc sebestředný a většina politiků je arogantních, bezcitných a vůči starým a nemocným lidem a nám postiženým naprosto přehlíživých. To nám dokazují dnes a denně. Nezajímají je obyčejní lidé, ale ti obyčejní lidé - my, musíme žít od výplaty k výplatě nebo od důchodu k důchodu. Tak ráda bych si vydělala, tak ráda bych šla normálně do práce, ale nemůžu. Navíc díky politice této vlády už firmy asi vůbec nebudou zaměstnávat handicapované, takže i proto mi nemůže být žádného politika líto víc, než obyčejně lidsky,“ dodala nevidomá žena z jižních Čech.
Politici, včetně prezidentů podle této ženy přestávají vidět problémy obyčejných lidí v momentě, kdy se dostanou do funkcí. Přestanou prý mít kontakt se skutečnou realitou.

“Havla je mi líto, protože se musel rozhodně stydět za to, že to s touto zemí dopadlo, jak to dopadlo. A že za to, za co bojoval, nakonec nenašlo naplnění. Tedy že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. V této zemi se jenom lže, lidi se čím dál víc nenávidí, přibývá sporů, rozvodů, soudních tahanic a politici, ti lžou zase dvacet let nám všem. Havel měl skvělé ideály, ale bohužel našel jen velmi málo lidí kolem sebe, kteří by je dokázali prosadit a udržet jako trvalou hodnotu,“ dodala handicapovaná žena.

Těší se aspoň na to, že snad s rodinou a blízkými prožije klidné Vánoce a doufá, že všem dětem, které mají prázdniny, média neznepříjemní chvíle volna jen samými věcmi týkajícími se úmrtí Václava Havla.

Korejská hysterie?

 

“Jen doufám, že televize nepřehází předvánoční a vánoční program tak, že zruší pohádky a nebude se vysílat samý Havel. To už by vážně bylo, jak ta směšná korejská hysterie, a to by si Václav Havel určitě nezasloužil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …