Kabinet Nečase o půjčce pro MMF nerozhodl

21.12.2011 13:33

Vláda Petra Nečase dnes nerozhodla o formě případné pomoci zemím eurozóny. Ministři o fiskální unii a půjčce pro Mezinárodní měnový fond (MMF) na poslední schůzi vlády v tomto roce mluvili, ale žádný závěr nepřijali. Informovala o tom Česká televize.

Kabinet Nečase o půjčce pro MMF nerozhodl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

O přístupu Česka k citlivé evropské otázce bude kabinet dál jednat, necítí se pod časovým tlakem. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) se vláda záležitosti ještě bude věnovat, důležitá je podle něj intenzivní diskuse s bankovní radou České národní banky (ČNB), protože prostředky neposkytuje stát, ale právě ČNB. Nečas, který se kloní k tomu, aby se Česko pomoci neúčastnilo, již dříve uvedl, že si vláda chce k půjčce vyžádat další informace a analýzy. Zodpovědnost za půjčku ale ponese vláda, a ta ji nechce přenést na ČNB.
 

Z návrhu dohody o půjčce pro MMF, která má přispět k řešení dluhových problémů eurozóny, byla částka 3,5 miliardy eur (zhruba 90 miliard Kč) za Českou republiku vypuštěna. Česko na pondělní telekonferenci ministrů financí EU upozornilo na to, že podmínky půjčky MMF by byly pro země mimo eurozónu méně výhodné, protože by musely poskytnout vlastní devizové rezervy. O české půjčce pro MMF se bude dál jednat, uvedl tehdy ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).
   
 ČTK připomněla, že prezident Václav Klaus půjčku odmítl. Guvernér ČNB Miroslav Singer Hospodářským novinám řekl, že účast ČR na půjčce by byla bezprecedentní koncentrací rezerv ČNB v jedné instituci a hrozí, že se MMF zadluží příliš.

Z pondělní telekonference také vyplynulo, že Evropská unie se nedohodla na návrhu poskytnout MMF původně navrhovanou půjčku 200 miliard eur, ale že peníze dodá jen eurozóna, a to 150 miliard eur, jak slíbila. Pomoc eurozóně ze zemí mimo ni zatím vyloučily Británie a Bulharsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…