Starostka moravské obce se těší: Díky RUD jí prý přiteče pět milionů

27.12.2011 18:19

Poslankyně za TOP 09 a STAN Ludmila Bubeníková, která je zároveň starostkou obce Velká Polom, bývá ve své poslanecké kanceláři v Ostravě podle potřeby. Záleží na tom, kdo po ní touží. "Všichni vědí, kde mne najdou. Když se se mnou chce někdo setkat, zavolá a domluvíme si schůzku buď v poslanecké kanceláři, anebo tady na obecním úřadě ve Velké Polomi. Ale je spousta lidí, kteří chodí za mnou na úřad. Když je někdo z Ostravy, setkáme se tam, ale opravdu spousta lidí za mnou chodí na obecní úřad ve Velké Polomi. Většina lidí ví, že jsem starostka a většinou se domlouváme v těchto prostorách," řekla ParlamentnímListům.cz.

Starostka moravské obce se těší: Díky RUD jí prý přiteče pět milionů
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: starostka obce Velká Polom Ludmila Bubeníková

Nejčastěji chodí pro radu starostové


S čím za vámi v poslední době občané chodí nejčastěji? Co je nejvíce trápí?

Chodí za mnou spousta starostů, protože dnes je rozpočtové určení daní, a to je hlavním tématem dne. Všichni mají obavy, aby se schválilo v té podobě, kterou navrhovalo ministerstvo financí. Samozřejmě přišlo i pár lidí, kterých se dotýkají reformy, úspory, platové záležitosti a jiné. Ale hlavním problémem je rozpočtové určení daní.


Kdyby se to schválilo v té navrhované podobě, co by to pro vás znamenalo?
Spoustu peněz navíc, odhaduji tak pět milionů korun ročně, to je hrubý odhad. My máme k dispozici na investice v současné době obdobnou částku, takže bychom měli dostat dvojnásobek. A to by pro nás bylo samozřejmě velmi přínosné.


Co byste za to pořídili?
Na to je těžké odpovědět, protože potřeb je strašně moc. Společný problém pro téměř všechny obce je otázka odkanalizování obcí, to jsou samozřejmě desetimiliónové záležitosti. Také opravy komunikací ve větší části obci vyžadují absolutní zásah, výstavby chodníkových těles a další. Potřebujeme estetizovat některé objekty, které jsou v majetku obce a stojí tady u té hlavní komunikace I/11 směrem na Opavu. Těch potřeb je skutečně moc.


Netrápí vás velký provoz na komunikaci I/11 přes centrum obce?
Samozřejmě nás to trápí, odklad výstavby obchvatu je pro nás hodně složitá a náročná věc. Tu silnici máme pod okny radnice a ještě nedávno, když jsme neměli vyměněná okna, tak bychom se tady spolu nedomluvily. To byl takový hluk. Bohužel je to věc, na kterou moc nemáme vliv a samozřejmě se těšíme, že se snad v tomto životě ještě obchvatu dočkáme a centrum obce se zklidní.


Přibývá nás v obci a mládneme


Kolik obyvatel má Velká Polom?
Máme 1928 obyvatel, zanedlouho dosáhneme 2000. Potěšitelné je, že se k nám stěhuje spousta mladých rodin. Věkový průměr v obci máme 39, 97. To je dobře. Máme tady lokalitu Mlýnek, kde se hodně staví nové rodinné domy a kam se nám stěhují rodiny s dětmi. Mělo by se tam postavit ještě hodně domů. Počítáme, že nebude dlouho trvat a budeme mít kolem tří tisíc obyvatel. Takže jsme vystavěli novou školku, spravili jsme školu, zrekonstruovali jsme starou školku, protože jsme zjistili, že nová stačit nebude. Potřebujeme zrekonstruovat sokolovnu. To je stavba z 50. let minulého století, takže taky vyžaduje zásadní opravy, aby odpovídala standardu našeho století. Je tady spousta staveb, do kterých potřebujeme investovat. Takže určitě nebudeme mít problém, když budeme mít víc peněz.


Co vás nejvíce pálí jako starostku obce Velká Polom?
Největší problém je určitě obchvat I/11, odkanalizování obce a oprava komunikací.


Co se vám obzvlášť povedlo?
Především realizace projektů z EU. Podařilo se nám totiž v rámci jedné výzvy získat čtyři dotace, takže jsme postavili novou tribunu, zrekonstruovali jsme druhou část základní školy, tím jsme vlastně připraveni i na větší nápor dětí. Máme novou školku, v letošním roce o prázdninách jsme rekonstruovali starou školku a ten čtvrtý projekt je víceúčelové hřiště u základní školy. Postavili jsme chodník podél komunikace třetí třídy na ulici 9. května. My stavíme každý rok opravdu hodně.


Nepřizpůsobivé občany v obci nemáme


Co nepřizpůsobiví občané a Velká Polom?
Pár zvláštních lidí tady máme, nedá se říct, že nepřizpůsobivých, ale to je všude. Takže to je problém, který se nás netýká.


A nezaměstnanost?
Do Ostravy máme kousek, spousta občanů tam dojíždí za prací, naše matrikářka to nedávno počítala a vyšla ji nezaměstnanost asi 2 až 3 procenta. Určitě tomu přispívá také docela slušná dopravní obslužnost. Stojí tady i dálkové autobusy ve směru na Opavu, Krnov a Bruntál.


Ve velké politice vadí kamery a málo žen


Jste už rok poslankyní, co vás překvapilo po vstupu do velké politiky?
Spousta věcí. Srovnat fungování na komunální úrovni a na celostátní úrovni v podstatě ani nelze. Jsou hodně odlišné postupy. Na obci je všechno rychlejší, jasnější a stručnější. Vždycky říkám, že když dneska zastupitelstvo rozhodne, že něco postavíme, tak já to zítra začnu připravovat a téměř do roka ta stavba opravdu stojí. Samozřejmě, pokud jsou na to finanční prostředky. Zatímco v Poslanecké sněmovně je všechno složité. Tam nic nelze vyřešit tak rychle a tak přímo.


Co by tomu přispělo?
Jednoduché řešení, které samozřejmě není reálné. Vypnula bych kamery a kolegové poslanci by se přestali předvádět. Skončilo by divadelní představení a možná bychom byli schopni jednat věcně a stručně. Problém je v tom, že my vlastně jsme v každém období před volbami. Proto je mnoho příspěvků, které slyšíme ve sněmovně, předvolební rétorika. A i opoziční poslanci, přestože jsou v jádru přesvědčeni o tom, že naše návrhy jsou rozumné, jsou potřebné, jsou nutné, tak je v rámci svých vystoupení shazují a degradují. Oni jsou v podstatě všichni poslanci kamarádi, ale jenom do okamžiku, kdy se postaví před mikrofon a pak je z toho chvilkami opravdu divadlo. A mělo by tam být více žen. Ženy nepotřebují k životu takové ty kohoutí zápasy. Já jsem přesvědčena a hovořily o tom i ostatní poslankyně, že k situaci, která byla nedávno s obstrukcemi, by v případě, že by šéfkami poslaneckých klubů bylo více žen, vůbec nedošlo. My ženy bychom se byly schopny domluvit na nějakém rozumném kompromisním řešení, a to co jsme bohužel předvedli veřejnosti, to by se určitě nestalo.


Dožijeme se někdy změny?
Nevím. Všimněte si, že divoké diskuse a hádky jsou velmi časté. Já třeba nechápu, jak může některý muž, protože se říká, že muži mají větší logiku, jsou takoví pragmatičtější, opakovat svoji myšlenku 15 krát pořád dokola. Myslím, že ženy nemají tu potřebu. Když například poslouchám vystoupení doktora Rátha, to je něco neskutečného. On je natolik arogantní člověk, že on vám je schopen na veřejnosti říci něco velmi zlého i osobního. To jsou věci, které bych ani já ani většina dalších poslanců neudělala. Známe míru slušnosti a víme, co se sluší a patří. Něco jiného je věcná diskuse, když se řeší nějaký věcný problém. Na různé věci můžete mít různé názory, spoustu myšlenek,  ale určitě by to nedospělo do takové podoby.


Zřejmě se vás to dotýká i osobně...
Mrzí mne, že když se hovoří o poslancích, tak jsou všichni hozeni do jednoho pytle. Dostáváme emaily velmi nepříjemné, nechutné, kdy nám občané nadávají do zlodějů, korupčníků.,atd. Jsou pisatelé, kteří opakovaně posílají velmi negativní emaily. Já když vidím záhlaví některých mailů, tak už to ani nečtu. Vykolejilo by mne to, člověk by ztratil elán do života, smysl práce pro veřejnost. Nedávno jsem se účastnila jedné mimořádné akce ve vedlejší obci. Tam jsme vzpomínali na jednoho člověka, který tady v kraji působil, a vyzvedávali jeho zásluhy. Ve svém projevu jsem říkala, abychom si vážili lidí, kteří jsou ochotni a schopni pro věci veřejné něco udělat. Těch lidí není moc. Ono se to pozná v okamžiku, kdy třeba skládáte kandidátku. I když je to na komunální úrovni, tak spousta lidí s tím nechce mít nic společného. Spousta lidí nechce své jméno a tvář spojit s veřejným životem A je paradoxní, že když  jste jenom prostá občanka, a staráte se jenom o svoji rodinu, svoji zahrádku, svoje děti a svého psa, jste oblíbená a všichni vás mají rádi. Ale v okamžiku, kdy vstoupíte do veřejného života a snažíte se řešit problémy všech, protože když opravujeme školu, tak ji nestavím jenom kvůli sobě, když děláme chodníky, tak po tom chodníku také nechodím jenom já a moji vnuci, tak najednou se ti lidé na vás dívají úplně jinými očima, je to zvláštní. Teď nedávno se dělal nějaký průzkum v bulváru, kdo nekrade, a lidi odpovídali - nikdo. Mne to fascinuje. Já jsem nikdy nic neukradla ani to nehodlám praktikovat, a přesto vás všichni zařadí, že když jste politik tak jste zloděj a lump.
Ale kolem mne je spousta slušných lidí. Nebudu zacházet do jiných poslaneckých klubů, ale v tom našem je 10 starostů, 13 lékařů, velkých odborníků, velmi vážených lidí. Máme tam vysokoškolské profesory, to jsou všechno inteligentní, slušní pracovití lidé. Většina z nich si vůbec nezaslouží to hodnocení, se kterými se setkáváme.


Ve sněmovních výborech chybí kamery a jednání jsou věcná


Ale nahrává tomu i to, že na členy pravicové vlády, složené z několika politických pravicových subjektů, které by si měly jít na ruku, vyskakují neustále nějaké skandály..

Je to tak, kazí nám to jméno. Hodně tomu napomáhají i média. Zveřejňují se jenom skandály, jedovatosti, bonmoty a jízlivosti. Věci, které jsou slušné, pozitivní - s tím se moc v médiích nesetkáte. Ale není pravda, že se jenom hádáme. Každý poslanec je v nějakém výboru. To jsou pracovní skupiny 30 lidí a méně. Tam jsou ta jednání věcná a nikdo se nehádá. Tam se vše probere, když je nějaká sporná věc, tak si to vyříkáme, pak se hlasuje a nějaký výsledek z toho vzejde. Výbory se scházejí velmi často, o tom lidé ani nemají tušení. Neplatí, že se stále jen hádáme, existují i situace, kdy ta debata probíhá úplně normálně. Ale tam nejsou ty kamery. Kdyby tam byly, možná by bylo vše jinak.

Jaké je vaše osobní přání do nového roku?
Všichni říkají, že nás nečekají dobré časy, tak bych si přála, abychom ty nedobré časy přežili ve zdraví, pokud možno v lásce, abychom se příliš nehandrkovali a neutápěli se ve sporech o drobnosti, maličkosti a ať nás nepřekvapí něco nečekaného s čím si nebudeme vědět rady.


Ing. Ludmila Bubeníková, poslankyně Parlamentu ČR, starostka obce Velká Polom (nestr. za TOP 09/STAN) absolvovala Obchodní fakultu VŠE v Bratislavě. V minulosti pracovala ve vedoucích funkcích různých obchodních firem a působila také v investičním a penzijním fondu. V roce 1994 začala pracovat jako zastupitelka obce Velká Polom, kde také bydlí. Od roku 2002 vede obec coby starostka. Od poloviny devadesátých let až do roku 2002 byla členkou KDU-ČSL. V loňském roce byla zvolena jako nestraník na kandidátce TOP 09 do Parlamentu ČR. Ludmila Bubeníková je vdaná a má dvě dospělé děti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …