Po Václavu Havlovi se pojmenuje letiště nebo ulice

21.12.2011 21:18

Pražské letiště se nebude jmenovat po Ronaldu Reganovi. Ve hře je nový návrh: Letiště Václava Havla. Pražským radním se nápad režiséra Fera Feniče líbil více než přejmenování některé ulice. Kvůli letišti by lidé nemuseli hlásit změnu bydliště.

Po Václavu Havlovi se pojmenuje letiště nebo ulice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní speciál

„Rada návrh podpořila. Můžeme tedy vznést podnět,“ uvedl pro iDNES.cz pražský primátor Bohuslav Svoboda. Hlavní slovo bude mít však vlastním letiště a tím je stát.
Radní se zabývali i možností pojmenovat po exprezidentovi některou ulici. Narazili však na překážku. „Všechny ulice, které jsou v centru města, už nějaké jméno mají a najít nepojmenované prostranství nebo ulici, která by byla dostatečně váženým místem, je problém,“ popsal problém náměstek primátora Tomáš Hudeček. Nové ulice vznikají na periferiích města, a moc velká pocta exprezidentovi by to tudíž nebyla.
Přejmenování ulice s sebou však nese další komplikace. Například by se tím změnilo bydliště jejím obyvatelům, kteří by si museli vyměnit všechny doklady.
Sledujeme téma Skon Václava Havla

Ulice Václava Havla v Boleslavi

Jméno Václava Havla by však mohla nést některá ulice v Mladé Boleslavi. „Napadlo nás to v pondělí a hned jsme se pídili po tom, jak máme postupovat. Chceme získat podporu místních společenských a kulturních osobností. Dáváme dohromady výzvu, kterou oficiálně pošleme primátorovi,“ uvedl předseda občanského Téma dne sdružení Jan Kurka. Starosta Raduan Nwelati přejmenování ulice podporuje. Mělo by se jednat o jednu z hlavních tříd v centru města.
I primátor Mladé Boleslavi si však uvědomuje problémy, které by to způsobilo obyvatelům ulice. „Můžeme po něm pojmenovat stadion, vysokou školu, divadlo. To by neznamenalo pro občany žádné komplikace,“ navrhuje další možnost Nwelati.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…