Ruskou delegaci na pohřeb Havla povede ombudsman Lukin. Vyřešili to mazaně, tvrdí Zbořil

21.12.2011 23:02

Na pohřeb Václava Havla vysílá Rusko ombudsmana. Kreml dodržuje protokol – poslal hned v pondělí kondolenci jménem vedení Ruské federace a nyní vysílá na pohřeb ochránce lidských práv, ombudsmana Ruské federace, Vladimíra Lukina, dříve opozičního poslance za politickou stranu - Grigoirije Javlinského - „Jabloko“, muže, který se v roce 1968 postavil proti okupaci Československa.

Ruskou delegaci na pohřeb Havla povede ombudsman Lukin. Vyřešili to mazaně,  tvrdí Zbořil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průvod za rakví s ostatky Václava Havla na Pražský hrad

Rusko vysílá v čele své delegace na pohřeb Václava Havla hlavního ombudsmana, člověka, který od mala vyrůstal u příbuzných, protože jeho oba rodiče byli Stalinem persekvováni. Ani české prostředí mu není neznámé. V letech 1965 – 1968 byl vedoucím referentem časopisu „Otázky míru a socialismu“, se sídlem v Praze. V roce 1968 byl s okamžitou platností odvolán a po 10 let nesměl opustit Rusko. Důvod byl prostý. Vladimír Lukin otevřeně protestoval proti vstupu okupačních armád Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa. Poté se věnoval zemím jihovýchodní Asie. Od roku 1992 do svého jmenování ombudsmanem byl tento doktor historických věd mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ruské federace v USA.

Vše k tématu skon Václava Havla

Ruský ombudsman má své kořeny v opoziční straně

V roce 1994 ho do funkce ombudsmana navrhnul prezident Vladimír Putin a duma ho následně schválila. V souladu s ruskou legislativou se Lukin vzdal poslaneckého mandátu a vystoupil z frakce Jabloko, jejímž byl zakladatelem, a příznivcem zůstává dodnes.

„Rusko to vyřešilo velmi diplomaticky,“ řekl ParlamentnímListům.cz známý politolog Zdeněk Zbořil. Připomněl, že ruští prezidenti Václava Havla opravdu „nemuseli, snad až na Jelcina“. „Navíc, to pro Ruskou federaci není prvořadá záležitost ve chvíli, kdy došlo k úmrtí Kim Čong Ila,“ dodal.

Trik Moskvy

„Je to takový trik Ruské federace, aby nemusel jet někdo z vrcholných představitelů,“ říká Zbořil. Ve hře je podle něj i přítomnost gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. „Ne že by na sebe vrčeli, nebo si nepodali ruce, ale dalo by se říct, že to ruská diplomacie nepovažuje za vhodné,“ dodává.

„Předseda dumy ještě nebyl zvolen a předseda vlády by nejel. Tak poslali nejvyššího ochránce lidských práv, který se navíc pohybuje v prostředí Fora 2000,“ komentuje Zbořil.

Rusko informovalo o úmrtí Václava Havla ještě dříve, než západní média, tvrdí Zbořil

Známý politolog se rovněž pozastavil nad informacemi některých médií, která psala o tom, že Rusko neposlalo kondolenci a o mlčení ruských médií. „Oni to možná jen nepostřehli, ale ruská média informovala o úmrtí Václava Havla ještě dříve, než západní stanice. Ruská média s tím například přišla o 2 hodiny dříve, než BBC. Ruská diplomacie podle Zbořila velmi přísně dodržuje protokol. „A že upřednostňují záležitosti Koreje? Tak v tom rozhodně nejsou sami, protože to v tuto chvíli zajímá primárně celý svět,“ dodává Zbořil.

Upozornil na skutečnost, že není podstatné jen existence atomové bomby v Severní Koreji. „Oni tu technologii mohou také exportovat, například do Sýrie nebo do Íránu, což je velmi nebezpečné pro celý svět," komentoval dění Zbořil.

Pohřeb Václava Havla není pro Rusko prioritou

V každém případě je třeba si podle Zbořila skutečně uvědomit, že pro Ruskou federaci není úmrtí Václava Havla prioritní záležitostí. „Podle mne se to konzultovalo na úrovni ministerstva zahraničí, a pak teprve si to nechali posvětit od předsedy vlády, eventuálně prezidenta,“ uvažuje Zbořil. Rusko tak podle něj zvolilo nejpřijatelnější variantu.

Vysílá člověka, jakož základní činností je ochrana lidských práv. „I když se v Rusku lidská práva ne vždy dodržují, je účast ruského ombudsmana na pietním aktu v souvislosti s úmrtím Václava Havla zvolena velmi chytře,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…