Veřejnost se loučí s Havlem ve Vladislavském sále

21.12.2011 22:47

Lidé se na Pražském hradě loučí s bývalým prezidentem Václavem Havlem. Rakev s jeho ostatky je vystavena na katafalku uprostřed Vladislavského sálu, který se pro veřejnost otevřel ve 13:00. Již před otevřením čekaly stovky lidí, aby vzdaly hold první polistopadové hlavě státu. I před 20:00, kdy měl být sál uzavřen, lidé na Hrad stále přicházeli, fronta čítala nejméně sto lidí. Místo proto zůstane veřejnosti přístupné. Kromě sálu s prezidentovou rakví navštěvovali lidé i Rothmayerův sál, aby vyjádřili soustrast zápisem do kondolenční listiny.

Veřejnost se loučí s Havlem ve Vladislavském sále
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dagmar Havlová doprovázejíc rakev s ostatky svého muže na Hrad

Ostatky byly na Hrad převezeny dnes, doprovázel je smuteční průvod tisíců lidí. Při vojenské části ceremoniálu byly ostatky taženy na lafetě houfnice zapřažené za šestici vraných koní. Za rakví šla Havlova manželka Dagmar spolu s dalšími pozůstalými. V průvodu kráčeli i vysocí ústavní činitelé - prezident Václav Klaus, premiér Petr Nečas a šéfové parlamentních komor Miroslava Němcová a Milan Štěch, za nimi pak náčelník generálního štábu Vlastimil Picek a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

V průvodu byla nesena i vyznamenání, která Havlovi propůjčil Senát - Řád Bílého lva a Řád Tomáše Garrigua Masaryka, která jsou vystavena u rakve ve Vladislavském sále. Do kdy bude dnes sál otevřený, není jasné, organizátoři předpovídají, že do 23:00. Rakev bude ve Vladislavském sále vystavena i ve čtvrtek. V pátek se uskuteční Havlův státní pohřeb.

Venouškovi Dáša

Rakev zahalená do státní vlajky je umístěna uprostřed Vladislavského sálu. Kolem katafalku hoří svíce a čestnou stráž drží čtyři členové armády a Hradní stráže. Přímo na katafalku jsou umístěny věnce od Havlovy rodiny, nejvyšších ústavních činitelů a armády. Na věnci od vdovy Dagmar stojí "Venouškovi Dáša". U rakve leží také věnec od slovinského prezidenta Danilo Türka. Další věnce lemují jednu ze zdí Vladislavského sálu a předsálí. Mezi řadou věnců z oficiálních míst se objevuje i věnec s nápisem "De los Cubanos libres" (od svobodných Kubánců).

Lidé mohou do Vladislavského sálu vstoupit z náměstí U svatého Jiří. Kolem rakve obcházejí podél stěn sálu. U katafalku někteří pokládají květiny a pokloní se. "Přišla jsem prostě ze sympatie. Nejsilnější moment zřejmě byl v neděli, když jsem se dozvěděla, že umřel. Teď je to taková potřeba zúčastnit se toho a přijít se rozloučit," řekla ČTK žena, která spolu s další asi stovkou lidí vystála v chladném a deštivém počasí frontu před Vladislavským sálem.

Vzor lidskosti a mravnosti

"Dopoledne jsem byla v práci, teď jsem se uvolnila, abych mu přišla vzdát poslední hold," řekla další účastnice piety. Havlův odkaz je podle ní hlavně v lidskosti a mravnosti, kterým se v dnešní společnosti příliš nedaří. "Věřím, že se teď lidé trochu probudí, i když se asi neprobudí. Havel byl ale také naivní snílek, tak věřme s ním," řekla. Někteří lidé při odchodu z Vladislavského sálu dávali najevo zklamání z toho, že k rakvi s exprezidentem nemohli přistupovat jednotlivě, aby se mu mohli v klidu poklonit. Některé také překvapilo, že přímo v sále nejsou kondolenční knihy. Ty zájemci najdou v Rothmayerově sále při vstupu do hradního areálu z Hradčanského náměstí.

Podle prezidenta Václava Klause není vhodnější místo pro rozloučení s jeho předchůdcem ve funkci než Vladislavský sál. Právě v něm totiž zákonodárci před 22 lety Havla zvolili první polistopadovou hlavou státu. Stalo se tak 29. prosince 1989. Dnes se v sále uskutečnil smuteční ceremoniál. Havlův dlouholetý ideový oponent Klaus přednesl projev, v němž uctil Havlovu památku. Shromáždění se zúčastnili Havlovi blízcí, političtí představitelé a diplomaté.

Rozezněl se i Zikmund

Rakev do sálu po rudém koberci přinesli vojáci. Z věže Svatovítského chrámu přitom zněly údery největšího českého zvonu Zikmund z roku 1549. Při ceremoniálu v zaplněném Vladislavském sále bylo místo pro Havlovy nejbližší před katafalkem. Vedle vdovy Dagmar Havlové stála její dcera Nina či bratr zesnulého exprezidenta Ivan. Mezi přítomnými byli také bývalý premiér Miloš Zeman či někdejší předseda úřednické vlády Jan Fischer. Dostavili se i poslanci, senátoři či hejtmani. Z komunistických politiků se přišlo s Havlem rozloučit několik jednotlivců.

Vladislavský sál měl být pro veřejnost ve čtvrtek přístupný od 08:00 do 20:00. V pátek v poledne, kdy začne pohřeb, budou občané držet minutu ticha. Vojáci také na Havlovu počest slavnostně vystřelí 21 salv z děla umístěného na Petříně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…