Česko drží druhým dnem státní smutek za Václava Havla

22.12.2011 6:45

V Česku bude druhým dnem pokračovat státní smutek k uctění památky bývalého prezidenta Václava Havla. Rozloučit se s ním mohou lidé ve Vladislavském sále Pražského hradu, kde bude i dnes vystavena rakev s jeho ostatky. Vrcholit budou přípravy na páteční smuteční obřad v Chrámu sv. Víta, na který se chystají i světoví státníci. Informuje ČTK.

Česko drží druhým dnem státní smutek za Václava Havla
Foto: Pavel Buchta
Popisek: Smuteční slavnost za Václava Havla ve Vladislavském sále

Vláda vyhlásila k Havlovu úmrtí třídenní státní smutek. Ve středu se rakev s bývalým prezidentem přesunula z centra Pražská křižovatka na Pražský hrad. Ve smutečním průvodu ji provázely tisíce lidí. Zaplněné Hradčanské náměstí pak sledovalo ceremoniál s vojenskými poctami. Rakev byla vystavena ve Vladislavském sále, kde se s prvním polistopadovým prezidentem rozloučili představitelé státu a zahraniční diplomaté.

Lidé mohou stále chodit k Havlovým ostatkům

Také dnes mohou lidé přijít do Vladislavského sálu, aby se Havlovi poklonili. Sál bude pro veřejnost otevřen od 08:00 do 20:00. Zájemci se mohou také zapisovat do kondolenčních knih, které jsou umístěny v Rothmayerově sále Hradu blízko vstupu z Hradčanského náměstí.

Akademická obec Univerzity Karlovy si dnes Havla připomene na pietním setkání ve velké aula Karolina. V Ostravě, Litoměřicích, Olomouci a dalších městech se uskuteční zádušní mše za zesnulého exprezidenta.

Smuteční obřady k Havlovu úmrtí vyvrcholí v pátek bohoslužbou ve svatovítské katedrále. Na poslední rozloučení s bývalým prezidentem a klíčovou postavou československého disentu i sametové revoluce míří významní zahraniční hosté.

Přijede ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová, bývalý prezident a její manžel Bill Clinton, britský premiér David Cameron, francouzský prezident Nicolas Sarkozy či někdejší šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová. Hrad, diplomacie, pražské arcibiskupství a kancelář prezidenta Havla dnes budou muset doladit scénář pohřbu a přesunů delegací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…