Přijedou desítky státníků. Zvládneme to, voláme posily, hlásí policie

22.12.2011 7:59

Osobní strážci z řad policie budou mít perné dny. Kvůli velkému počtu zahraničních státníků a jiných osobností, kteří přijedou na páteční pohřeb exprezidenta Václava Havla, je policie stahuje z celé republiky. Píše deník Právo.

Přijedou desítky státníků. Zvládneme to, voláme posily, hlásí policie
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Rakev s Václavem Havlem putuje do Vladislavského sálu

Práce je také se sháněním aut do kolon a řidičů. Vedení policie si půjčí limuzíny i od kanceláře prezidenta republiky. Náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák uklidňuje, že česká policie vše zvládne. Definitivní seznam hostů měla policie dostat ve středu večer od ministerstva zahraničí.

V Praze budou desítky významných hostů

Do akce by mělo být celkově nasazeno 900 lidí. Policie v Praze využije posily ze sousedních krajů a podle Husáka by měla využít všechny své možnosti.

„Počítáme s účastí několika desítek významných hostů, které budeme muset chránit. Na opatření se budou podílet i policisté ze speciálních celostátních útvarů. Celkově to bude hodně těsné, ale podle dosavadních informací to vypadá, že jejich počty budou stačit. S tím, že bychom si například strážce někde půjčovali, samozřejmě nepočítáme,“ řekl deníku Právo Husák.

Husák v roce 2000 řídil bezpečnostní opatření během zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze.

„Rozdíl je v tom, že tentokrát bude velké množství chráněných osob ve velmi krátkém časovém úseku na jednom místě. Na přípravách podobných opatření se přitom standardně pracuje několik týdnů. Jenže nyní to musíme zvládnout za několik hodin, maximálně dnů,“ vysvětluje Husák deníku Právo.

Logistickým oříškem bude dostat státníky z letišť do katedrály sv. Víta

Nejnáročnější bude údajně přejezd všech státníků na místo pohřbu do katedrály sv. Víta na Pražském hradě. Delegace mají přilétat krátce za sebou, a stejně tak budou jezdit kolony do centra města.

Policejní prezident Petr Lessy dodal, že se jedná o první masivní státní pohřeb v novodobé historii. Ujistil, že to policie zvládne, i když to bude náročné.

Už ve středu, kdy byly převáženy ostatky exprezidenta Václava Havla na Pražský hrad, bylo v ulicích Prahy nasazeno 700 lidí. Podle mluvčí policejního prezidia Veroniky Hodačové nebyly zaznamenány žádné incidenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…