Triumf Klausova pera z Chile. Video získalo cenu internetové jedničky

22.12.2011 12:36

Videoklip s chilským protokolárním perem, které skončilo v kapse prezidenta Václava Klause, si získal tolik popularity, že ho společnost Google vyhlásila jako nejsledovanější nehudební videoklip roku 2011 na serveru Youtube. Jen o málo níže – na třetím místě pak skončil videoklip Františka Ringo Čecha, který se upřímně rozpovídal o korupci a tunelování.

Triumf Klausova pera z Chile. Video získalo cenu internetové jedničky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

V samotném závěru roku YouTube vyhlašuje žebříčky nejsledovanějších videí, které v roce 2011 ohromila svět nebo i českou komunitu.  Na české mutaci serveru vyhrál záznam z návštěvy prezidenta Václava Klause v Chile, který obletěl svět poté, co na něj upozornil pořad ČT 168 hodin. Vidělo ho totiž přes tři miliony dvě stě pět tisíc lidí.

Server youtube.com je vlastněn společností Google, jejíž hlavní činností je provozování nejpoužívanějšího internetového vyhledavače.

A v čem se skrývá tajemství úspěchu? „Z něčeho, co byl původně jen takový žert na závěr relace, se díky sociálním sítím stala záležitost, která pronikla i do respektovaných médií," okomentoval pro ParlamentníListy.cz prezidentův trapas mediální expert Jan Jirák.

 

K masovému šíření vedle sociálních sítí napomohlo podle Jiráka především i to, že příhoda splnila celou řadu nároků. „Byla tam celebrita, byl tam jednoduchý příběh, jsou tam obrázky...," myslí si expert. Za zajímavé považuje, že klip se dostal i do komediálního pořadu, kde byl využit pro další rozvíjení.

Videoklip, na který na jaře upozornily jako první právě ParlamentníListy.cz, v kterém František Ringo Čech hovoří o korupci a tunelech ve společnosti  (1997), se umístil na třetím místě (vidělo ho dosud přes 893 tisíc uživatelů).

Ringo Čech a jeho projev o korupci v roce 1997 je třetí nesledovanější

Klip „František Ringo Čech o korupci a tunelech ve společnosti" , zveřejněný letošního 25. února, se stal výjimkou. Za deset dnů přilákal ke shlédnutí neuvěřitelných 160 tisíc návštěvníků.

Připomeňme, že známý hudebník a herec F. R. Čech byl v době pořízení nahrávky v roce 1997 poslancem a pražským zastupitelem. O tom, že se jeho otevřená výpověď o korupci zaznamenává, však prý neměl tušení.

„Připravoval jsem se na natáčení dokumentu o Miki Volkovi a při čtení novin jsem se rozhořčil nad tím, co se v nich mimo jiné i o mně jako o poslanci píše," vzpomíná na okolnosti vzniku nahrávky pro ParlamentníListy.cz F. R. Čech.

Ve svém rozhořčení se Čech velice otevřeně rozhovořil o korupci, mimojiné v souvislosti s privatizací Pražských vodáren. „No a nedávno mě oslovil režisér Igor Chaun a požádal mě o souhlas tu tehdejší nahrávku zveřejnit. Říkal mi, že jsme s ní předběhli dobu," popsal bývalý politik. S nahrávkami o korupci se totiž letos nejen na YouTube „roztrhl pytel“.

Youtube - to už nejsou jen písničky a klipy pro pobavení

„YouTube se také stále více stává zpravodajským portálem. Podle globálního žebříčku nejhledanějších slov lidé intenzivně vyhledávají autentické záběry o událostech, které hýbou světem. Na přední příčky se dostaly v jednotlivých měsících výrazy jako tsunami nebo Marco Simoncelli.  Asi je na místě ještě připomenout to, že YouTube žebříčky jsou sestavovány na základně několika interních Google nástrojů, aby co nejvěrohodněji zachytily trendy sledovaného časového období. Hlavně ty, co nejvíce odpovídají zájmům a hudební vkusu YouTube komunity,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz PR konzultantka české pobočky Google Libuše Langová.

Aby byly informace kompletní, je třeba uvést také to, že absolutní vítězkou globálního žebříčku se pak stala mladičká zpěvačka Rebecca Black. Svým songem “Friday” doslova dobyla svět. Do první desítky globálních komunitních videí se dostali i vtipné videa s domácími mazlíčky a dětmi. Na českém YouTube lámaly letos rekordy počtu zhlédnutí hudební video klipy v čele s charizmatickou Jennifer Lopez a Pitbullem.

Český žebříček nejsledovanějších komunitních videí na YouTube rok 2011

1.            168 hodin - Pero z Chile

2.            Chrome - Speedbots

3.            František Ringo Čech o korupci a tunelech ve společnosti, 1997

4.            Ťapka

5.            T-Mobile: Volej zdarma

6.            chci osmnáct 18-(i wanna be a billionaire)

7.            Contrex - Ma Contrexpérience - 97s

8.            FACEBOOK SONG - Lady Gaga Aik Murczechy Myslivcová (Pojď na Fejs)

9.            Ruda z Ostravy - Hokejová Kaťuša !!!

10.          Půlnoční - Václav Neckář & Umakart

(Zdroj: Google.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…