Vyhodili nás od rakve Havla, naříkali lidé. Hrad odpovídá

22.12.2011 13:00

Zpravodajský server ihned.cz tvrdí, že Správa Pražského hradu neumožnila všem zájemcům poklonit se ostatkům Václava Havla ve Vladislavském sále. Prý zavřeli předčasně a lidé, kteří kvůli tomu přicestovali i z velké dálky, měli údajně smůlu. Taková nařčení Hrad ústy svého mluvčího Radima Ochvata odmítá.

Vyhodili nás od rakve Havla, naříkali lidé. Hrad odpovídá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průvod za rakví s ostatky Václava Havla na Pražský hrad

Podle serveru Hospodářských novin, který uvádí, že sál měl zůstat otevřený do 23 hodin, měl dokonce vzniknout konflikt mezi pracovníkem Správy pražského hradu a některými čekajícími lidmi. Již během včerejšího dne však vydal Pražský hrad zprávu, že Vladislavský sál bude otevřený nejpozději do dvacáté hodiny a v případě zájmu o něco déle.

Sál se uzavřel až ve chvíli, kdy přestali chodit lidé

"Byli na nás sprostí. Neskutečné. Tohle jsem od Pražského hradu nečekala," uvedla žena, která před sálem údajně čekala.

Zástupce Správy Pražského hradu, který měl Vladislavský sál zavírat prý odmítl uvést své jméno a pouze říkal, že jedná na příkaz vedoucího hradního protokolu. Ten měl prý také nespokojené čekající posílat se stížnostmi do Kanceláře prezidenta republiky.

Někteří uváděli, že přijeli z dálky a dle zpráv z médií předpokládali, že bude sál otevřený déle. "Přijeli jsme z Liberce, protože v televizi říkali, že budete mít otevřeno, dokud budou přicházet lidi," měli si lidé stěžovat.

Celá zpráva může vyznít tak, že zatímco pracovníci centra Pražská křižovatka, kde byla rakev s tělem Václava Havla vystavená v pondělí a úterý, byli ochotní a prostor zavírali až nad ránem, tak Hrad zájemcům z řad veřejnosti poklonu exprezidentovým ostatkům neumožnil a předčasně vstup do sálu uzavřel. Mluvčí Hradu to ale odmítá s tím, že Vladislavský sál byl uzavřen až poté, co se vyprázdnil.

„Vzhledem k zájmu veřejnosti se prodloužilo otevření sálu do 22.15 hodin, kdy se prostory uzavřely. Uzavřely se poté, kdy se Vladislavský sál vylidnil,“ vyvrací nařčení mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Poslední možností jak vzdát hold ostatkům bývalého prezidenta je pro veřejnost dnes od osmé do dvacáté hodiny. „Bude-li zájem veřejnosti větší, ponechá samozřejmě Správa Pražského hradu Vladislavský sál otevřený déle, nejpozději však do 23.00 hodin, kdy se Hrad uzavře, a to kvůli přípravám zítřejšího státního pohřbu,“ doplnil Ochvat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…