Pozor na vánoční krádeže. Nejvíc jdou na odbyt stromky, zmizí i z balkonu

23.12.2011 7:04

Možná je nejvyšší čas skočit na balkon zkontrolovat, jestli tam máte ještě vánoční stromek. V předvánočním čase se krade úplně vše, ale stromky, ty jdou na odbyt nejvíce.

Pozor na vánoční krádeže. Nejvíc jdou na odbyt stromky, zmizí i z balkonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adventní věnec

Policejní statistiky dokazují, že v době Vánoc každoročně stoupá kriminalita. Předvánoční čas je doslova rájem pro zloděje. Naše peněženky, kabelky, ale i stromky tak mizí rychlostí blesku do nenávratna.

Svoji oběť již tradičně nesou lesní školky. Letos zloději na Hodonínsku vykáceli kvůli vánočním stromkům celou lesní školku. Zničený kus lesa jim nevadí, hlavně že si odvezou snadný přivýdělek. Pryč jsou ty časy, kdy si někdo potají uřízl stromeček v lese, teď se jede ve velkém. Lesní školka na Hodonínsku je umístěna hluboko v lese. Zloději tak museli celou věc pečlivě naplánovat a s jedním stromkem se rozhodně nespokojili. Šli na jisto. Všechny ukradené stromy měřily asi dva metry. Takovou délku vánočního stromu nejčastěji zákazníci žádají. Zloději tak nemohli být žádní amatéři.
Vykradli celou lesní školku a teď si někde mnou ruce, jak snadno si peníze vydělali. Jakou spoušť po sobě zanechali, je už nezajímá.

Nový hit vánoční výzdoba města

Vánoční blikavá výzdoba měst působí na zloděje jako třpytky na straku. Většinou si akci dopředu velmi dobře promyslí, pak maskovaní zaútočí, rychle ukradnou, co chtějí a zmizí dříve než se na místo dostane policie. Záznamy z městských kamer je většinou nezvládnou identifikovat, protože si maskují tváře například šálou nebo kapucí. Města tak jen bezradně krčí rameny. Majiteli ukradené výzdoby jsou ale místní občané, zloděj tedy okradl především je. Výzdoba města bývá tradičně drahá, a proto se taková ztráta na rozpočtu města podepíše.

V období Vánoc probíhá řada charitativních sbírek, ale ani ty se zloději neštítí vykrást. V Ostravě zaznamenali případ, kdy se zloděj vloupal do kasičky v kostele a ukradnul zde čtyři tisíce korun, které byly určeny na pomoc rodinám v tísni.

Duch Vánoc v ohrožení

Nejhorším zločinem však je, pokud vám ukradnou“ ducha Vánoc.“ A i to se bohužel děje. Když například ráno zjistíte, že na balkonu už není váš vánoční stromek :“Že lidé kradou, jsem si už zvykla. Ale když vám někdo vezme vánoční stromek přímo z balkonu, to prostě nepochopím. A když to musíte vysvětlit i svému šestiletému synovi, tak to opravdu přestanete věřit na Ježíška,“stěžuje si pro Parlamentnilisty.cz paní Jitka.

Asi musíme své stromečky i Vánoce lépe střežit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…