Počtem delegací vévodí summit NATO. V roce 2002 přijelo 22 hlav států

22.12.2011 13:19

Páteční pohřeb Václava Havla v chrámu sv. Víta nebude - co do počtu zahraničních delegací - na chvostu nejnavštěvovanějích akcí pořádaných Českem. Jedničkou je dosud pražský summit Severoatlantické aliance (NATO) z listopadu 2002. Do Prahy tehdy přicestovalo 22 prezidentů a k tomu ještě na dvě desítky předsedů vlád. Na páteční pohřeb Havla by ale hlav států mělo přicestovat dvanáct.

Počtem delegací vévodí summit NATO. V roce 2002 přijelo 22 hlav států
Foto: Pavel Buchta
Popisek: Smuteční slavnost za Václava Havla ve Vladislavském sále

Podle počtu hlav států, které přijely na jednu vrcholnou akci do České republiky, byl dosud největší událostí pražský summit Severoatlantické aliance (NATO) z listopadu 2002. Do Prahy tehdy přicestovalo 22 prezidentů a s nimi dvě desítky předsedů vlád.

Jak dále upozornila ČTK, v květnu 2007 do Brna na konferenci středoevropských prezidentů přicestovalo 14 hlav států.
   

K prestižním a ostře sledovaným událostem, které se v uplynulých letech konaly v ČR, patřily také summit EU-USA z dubna 2009 a americko-ruský summit z loňského dubna. Velkou pozornost vyvolalo i výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB), které se konalo v září 2000 v pražském Kongresovém centru; na to ale přijeli zejména šéfové centrálních bank či ministři financí.
    

Výběr vrcholných akcí na území České republiky, kterých se zúčastnil větší počet hlav států. Výčet dala dohromady agentura ČTK:

- 22 hlav států (21. a 22. listopadu 2002) - Summit Severoatlantické aliance (NATO) se poprvé konal v zemi bývalého socialistického bloku - v Kongresovém centru v Praze. Počtem hlav států, kterých do Prahy přijelo 22, a šéfů vlád šlo o největší akci, kterou ČR kdy pořádala.

    

-14 hlav států (24. až 26. května 2007) - V pořadí 14. konference středoevropských prezidentů, která se konala v Brně, se zúčastnily kromě českého prezidenta Václava Klause hlavy dalších 14 států střední a jihovýchodní Evropy (Albánie, Bulharska, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Chorvatska, Itálie, Maďarska, Makedonie, Moldavska, Polska, Rakouska, Rumunska, Slovenska a Srbska). Chyběli zástupci Německa, Slovinska a Ukrajiny.

    

-12 hlav států (23. prosince 2011) - Na páteční pohřeb bývalého prezidenta Václava Havla by mělo přijet 12 současných hlav státu, tři bývalí prezidenti a mnoho dalších osobností ze zahraničí. Do Prahy přijedou prezidenti z Finska, Francie, Gruzie, Maďarska, Německa, Estonska, Litvy, Lotyšska, Rakouska, Rumunska, Slovenska a Slovinska.

    

-Osm hlav států (5. dubna 2009) - Summitu EU-USA v Praze se zúčastnil mimo jiné americký prezident Barack Obama a šéfové států či vlád 27 zemí EU. Prezidentů přijelo do Prahy osm (Litva, Lotyšsko, Kypr, USA, Polsko, Francie, Finsko, Rumunsko).

    

- Šest hlav států (15. a 16. dubna 1994) - První konference středoevropských prezidentů se v Litomyšli účastnili kromě Václava Havla prezidenti šesti zemí (Německa, Slovinska, Polska, Maďarska, Rakouska a Slovenska).

    

- Pět hlav států (9. dubna 2010) - V Praze skončil třídenní maraton diplomatických schůzek souvisejících s rusko-americkým summitem, zřejmě dosud nejprestižnější zahraničněpolitickou akcí v Česku. Vrcholem programu byl podpis rusko-americké smlouvy o omezení jaderných arzenálů. Podepsali ji ruský a americký prezident, Dmitrij Medveděv a Barack Obama. Americký prezident se také setkal s nejvyššími představiteli 11 zemí střední a východní Evropy. Z prezidentů se této schůzky zúčastnily hlavy Estonska, Lotyšska a Rumunska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…