Policie má přesný, minutový plán: Nasadí přes 900 policistů a 70 speciálních aut

22.12.2011 13:53

Policie už ukončila přípravy týkající se příjezdu smutečních hostů na pohřeb bývalého prezidenta Václava Havla dnes v poledne. Náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák pak uvedl, že policie v pátek v souvislosti s pohřbem nasadí přes 900 svých příslušníků, využije také 70 speciálních vozů pro převoz hostů.

Policie má přesný, minutový plán: Nasadí přes 900 policistů a 70 speciálních aut
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Rakev s Václavem Havlem putuje do Vladislavského sálu

Na zádušní mši přijedou desítky zahraničních delegací. To bude ale pro policii znamenat mnoho úsilí, aby byl pořádek v hlavním městě a hlavně na Pražském hradě precizní.

"Takhle velká bezpečnostní opatření se plánují třeba týdny a v tomto případě my to musíme zvládat za hodiny, respektive za několik hodin," informoval k tomu náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák.

Zdůraznil, že česká policie má poměrně bohaté zkušenosti se zajišťováním bezpečnosti při konání obdobných akcí. - například zasedání Mezinárodního měnového fondu v roce 2000.

Přípravy ale náměstek policie označil za hodně precizní. "Všichni ví na minutu, co budou dělat," zdůraznil.

Od rána plánovali převozy zahraničních hostů z letiště   

„Včera v 22:30 jsme měli poslední schůzky na Pražském hradě, kde se dolaďovaly další podrobnosti," zmínil dále Husák, podle kterého dnes již od časného rána jeho kolegové plánovali převozy zahraničních hostů z letiště.
    

Pět z přibližně třiceti speciálů, které přivezou státníky z celého světa, by podle mluvčí pražského letiště Evy Krejčí mělo přistát již dnes. Zbylé pak v pátek dopoledne mezi 9:00 a 11:00. Odlet většiny delegací je naplánován mezi 15:00 a 17:00. Zahraniční návštěvy budou odbaveny na takzvaném starém ruzyňském letišti.
    

Mezi smutečními hosty bude například bývalý americký prezident Bill Clinton či jeho manželka a současná ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Dorazit by měla také někdejší šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová, britský premiér David Cameron a francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Svou účast potvrdili také prezidenti Slovenska, Rakouska, Německa, Maďarska, Slovinska, pobaltských států či Gruzie. Přijedou i šéf Evropské komise José Manuel Barroso a europarlamentu Jerzy Buzek. Podle ministerstva zahraničí zavítá do Prahy asi padesátka delegací z celého světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…