Fronta na Havla je obrovská. Hrad slibuje, že nezavře brzy

22.12.2011 17:27

Správa Pražského hradu slíbila, že tento čtvrtek nezavře Vladislavský sál dříve, než před půlnocí, aby se lidé mohli poklonit rakvi s Václavem Havlem.

Fronta na Havla je obrovská. Hrad slibuje, že nezavře brzy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průvod za rakví s ostatky Václava Havla na Pražský hrad

Fronta zájemců o poklonění se Václavu Havlovi, prvnímu polistopadovému prezidentovi Československa i samostnané ČR dosahuje více než půl kilometru až k tramvajové zastávce Brusnice. Vladislavský sál by mohl být otevřen až do půlnoci.

Server Hospodářských novin iHNed.cz ve čtvrtek ráno uvedl, že ve středu se na všechny zájemce projevit úctu Havlovi nedostalo a došlo i ke konfliktu mezi pracovníkem Správy pražského hradu a některými čekajícími lidmi. Již během včerejšího dne vydal Pražský hrad zprávu, že Vladislavský sál bude otevřený nejpozději do dvacáté hodiny a v případě zájmu o něco déle.

Chodili ještě lidé, či ne?

"Byli na nás sprostí. Neskutečné. Tohle jsem od Pražského hradu nečekala," uvedla žena, která před sálem údajně čekala. Zástupce Správy Pražského hradu, který měl Vladislavský sál zavírat prý odmítl uvést své jméno a pouze říkal, že jedná na příkaz vedoucího hradního protokolu. Ten měl prý také nespokojené čekající posílat se stížnostmi do Kanceláře prezidenta republiky.

Někteří uváděli, že přijeli z dálky a dle zpráv z médií předpokládali, že bude sál otevřený déle. "Přijeli jsme z Liberce, protože v televizi říkali, že budete mít otevřeno, dokud budou přicházet lidi," měli si lidé stěžovat.

„Vzhledem k zájmu veřejnosti se prodloužilo otevření sálu do 22.15 hodin, kdy se prostory uzavřely. Uzavřely se poté, kdy se Vladislavský sál vylidnil,“ vyvracel nařčení mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Poslední možností jak vzdát hold ostatkům bývalého prezidenta je pro veřejnost dnes. „Bude-li zájem veřejnosti větší, ponechá samozřejmě Správa Pražského hradu Vladislavský sál otevřený déle, nejpozději však do 23.00 hodin, kdy se Hrad uzavře, a to kvůli přípravám zítřejšího státního pohřbu,“ doplnil Ochvat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…