Věřících je stále méně, tvrdí STEM

22.12.2011 18:47

Počet věřících v Česku se pozvolna snižuje. V Boha věří asi jen třetina obyvatel, konkrétně 32 procent. Vyplývá to alespoň z průzkumu společnosti STEM. Jen pro srovnání - v roce 1995 se k věřícím hlásilo 39 procent oslovených Čechů.

Věřících je stále méně, tvrdí STEM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel Zesnutí Svaté Bohorodice na Vinohradském hřbitově

Do kostela nyní pravidelně (alespoň jednou měsíčně) chodí jen zhruba desetina tuzemské populace. ČTK o tom za STEM informoval analytik Stanislav Hampl.

Nízká návštěvnost kostelů se ovšem každoročně mění s příchodem vánočních svátků, kdy do nich zamíří až 40 procent lidí včetně nevěřících. I když i to je o pět procentních bodů méně než na konci minulého století.

Celý průzkum ZDE

Návštěvnost kostelů i počet věřících je tradičně v moravských krajích vyšší než v českých. K víře se na Moravě hlásí až 44 procent dotázaných, v českých krajích je to o téměř polovinu méně. "V porovnání s předchozími roky přibylo také zásadových ateistů, je jich přes 40 procent," uvedl Hampl s tím, že průzkumy na téma religiozity STEM v Česku provádí od roku 1995. Kromě samotné víry v Boha či pravidelnost návštěv v kostele pracovníci výzkumného střediska zjišťují například i to, kolik lidí v Česku pochází z nábožensky založených rodin. Převahu i v tomto případě mají lidé, kteří vyrůstali v ateistickém prostředí.

"V pohledu na dlouhodobou časovou řadu je vidět, že za uplynulých 15 let se podíl lidí, kteří sami věří v Boha, a paralelně i těch, kteří z nábožensky založené rodiny pocházejí, velmi mírně snižuje a v posledních letech se prakticky nemění," dodal Hampl.

STEM se dotazoval 1. až 9. prosince reprezentativního souboru obyvatel České republiky starších 18 let. Na otázky odpovídalo přes 1200 respondentů.

Závěry střediska nepřímo potvrzují i nedávno zveřejněné výsledky letošního sčítání lidu. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se k náboženství oficiálně hlásí stále méně obyvatel. Vzhledem k tomu, že otázky týkající se víry navíc byly v dotazníku dobrovolné, své vyznání si pro sebe nechalo 4,8 milionu lidí. Nejvíc příznivců má podle ČSÚ i nadále římskokatolická církev.

V dotazníku se ale v této souvislosti objevila také řada kuriózních odpovědí - v kolonce týkající se víry a náboženství se totiž přes 15.000 obyvatel přihlásilo k filozofii rytířů Jedi ze slavné sci-fi ságy Hvězdné války.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…