Rusové sami sobě. Můžete kondolovat na internetu Havlovi

23.12.2011 9:24

Dva mladí Rusové založili internetové stránky, kde mohou lidé kondolovat a vyjadřovat soustrast k úmrtí Václava Havla.

Rusové sami sobě. Můžete kondolovat na internetu Havlovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotografie, květiny a svíčky. Typické zátiší vzpomínek na Václava Havla

„Bohužel prezident Ruské federace Dmitrij Medvěděv nepovažoval za nutné vyjádřit soustrast českému lidu,“ napsali na stránkách Havelinmemoriam.ru česky a rusky její tvůrci.

Václava Havla označili za člověka, který „ztělesňoval sílu osobnosti a talentu tváří v tvář totalitě a šedi“. Text na internetu připomíná, že i když mezi ČR a Ruskem mohou být napjaté vztahy, neplatí totéž o vztazích obou národů.

„Osm lidí, kteří vyšli na Rudé náměstí v srpnu r. 1968, jsou toho nejvýznamnějším, ale nikoliv jediným důkazem,“ uvedli. „Byl to zcela spontánní nápad,“ sdělila Právu studentka žurnalistiky Xenija Barakovskaja. Dozvěděla se, že prezident Dmitrij Medvěděv kondoloval k úmrtí Kim Čong-ila, a napsala o tom na Facebook.

Zareagoval její kamarád novinář Konstantin Xenofontov, který se už šest let učí česky. Následně se zrodila myšlenka, jak by Rusové mohli upřímně vyjádřit svou soustrast Čechům. Inspirovali se při tom stránkami, na nichž lidé kondolovali Polákům po loňském neštěstí u Smolensku.

„Konstantin koupil doménu a hosting, napsali jsme text a jeho kamarád ho přeložil do češtiny,“ vysvětlila. Od úterka, kdy stránky vznikly, na nich vyjádřilo soustrast přes tisíc lidí. A vzkazy přibývají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…