Clintonovi jsou již v Praze a s nimi Albrightová. Příletěl i Sarkozy

23.12.2011 10:58

AKTUALIZACE Jak Česká televize uvedla, lidé postupně zaplňují pražské Hradčanské náměstí, aby mohli naposledy vzdát hold disidentovi, dramatikovi a bývalému prezidentovi Václavu Havlovi. V Praze přistála již také delegace americká, tedy manželé Clintonovi a někdejší šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová. Jejich letadlo krátce po desáté hodině dosedlo na Ruzyňské letiště a trojice spolu odjela směrem Pražský hrad. Na letiště dosedlo před jedenáctou hodinou i letadlo s francouzkým prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Clintonovi jsou již v Praze a s nimi Albrightová. Příletěl i Sarkozy
Foto: rep
Popisek: K úmrtí Václava Havla

Smuteční obřad ve svatovítské katedrále bude sice jen pro pozvané hosty, lidé ale budou moci smuteční obřad sledovat na velkoplošných obrazovkách na II. nádvoří Hradu a na Hradčanském náměstí. Hrad je přístupný od Prašného mostu a z Hradčanského náměstí

Jak sdělila Česká televize, tak v Praze je již několik zahraničních delegací, mezi nimi je i delegace Z USA, tedy někdejší americký prezident Bill Clinton s manželkou a současnou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Dorazila s nimi i někdejší šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová. Jejich výstup z letadla televize zaznamenala v přímém přenosu.

Manželé Clintonovi přijeli do Prahy dvě hodiny před začátkem smuteční mše a na letištní ploše je přivítal mimo jiné americký velvyslanec Norman Eisen. Před začátkem obřadu si ještě pojedou na krátkou chvíli odpočinout. Americký prezident Barack Obama, ani viceprezident Joe Biden se pohřbu neúčastní.

V Praze je podle ČT i již delegace z Bulharska a Polska, dorazil předseda Evropské komise José Barroso a smuteční hosté z Moldavska, Nizozemska a Litvy. Čtvrt hodiny před 11:00 hodinou dosedlo na pražské letiště i letadlo s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Čeká se ještě například delegace z Německa ai britský premiér David Cameron. Na pohřeb Václava Havla zamíří asi 30 zahraničních delegací.

Z českých politických představitelů do Svatovítské katedrály podle záznamu České televize dorazil například primátor Prahy Bohuslav Svoboda, či místopředsedkyně Poslanecké sněmovny lasta Parkanová.

Rodina se rozloučí ve Strašnicích

Odpoledne se s Havlem přijdou rozloučit lidé z rodiny a jeho nejbližšího okruhu do strašnického krematoria. Na soukromé rozloučení přijde zřejmě několik stovek lidí. Večer se v pražském paláci Lucerna uskuteční multižánrové setkání nazvané Pocta Václavu Havlovi. Ve Velkém sále zahrají kapely, dále vystoupí divadelníci, uskuteční se i happeningy či výstavy. 

Policie v souvislosti s pohřbem bývalého prezidenta Václava Havla nasadí přes 900 svých příslušníků, využije také 70 speciálních vozů pro převoz hostů. Na zádušní mši přijedou desítky zahraničních delegací. Krátkodobá omezení provozu kvůli průjezdu kolon se státníky postihnou trasu z ruzyňského letiště na Pražský hrad, tedy zejména Evropskou ulici. 

Smuteční obřad ve svatovítské katedrále začne v pátek ve 12:00. Dopravní omezení se proto budou týkat zejména bezprostředního okolí Pražského hradu. Zákazy zastavení platí až do pátku 15:00 na Hradčanském a Loretánském náměstí, Pohořelci, ale také v ulicích Na Opyši a Loretánské.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…