Do katedrály na pohřeb Havla dorazili Clintonovi, Klaus i Havlová

23.12.2011 11:30

Svatovítská katedrála se před polednem začala zaplňovat smutečními hosty, kteří přicházeli na pohřeb prezidenta Václava Havla. Víc než hodinu před obřadem dorazil třeba pražský primátor Svoboda, předseda Ústavního soudu či Havlovi spolupracovníci a umělci. V katedrále je také již premiér Petr Nečas, či předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Čtvrt hodiny před začátkem pak přišli manželé Clintonovi, prezident Václav Klaus s chotí Livií, vdova Dagmar Havlová a prezident Francie Sarkozy.

Do katedrály na pohřeb Havla dorazili Clintonovi, Klaus i Havlová
Foto: rep
Popisek: K úmrtí Václava Havla

Rakev s ostatky exprezidenta přenesli do chrámu vojáci z Vladislavského sálu. Státní pohřeb začne v poledne. Do Svatovítské katedrály dorazili již zahraniční hosté a početné zahraniční státní delagace, mezi nimi nechyběl například bývalý prezident USA Bill Clinton, jeho manželka a ministryně zahraničí Hillary Clintonová, prezident Francie Nicolas Sarkozy a britský předseda vlády David Cameron.

Pozvaní hosté přicházeli od Prašného mostu či Hradčanského náměstí. Před třetím nádvořím byly bezpečnostní rámy. Zahraniční delegace i čeští představitelé pak přijížděli vozy ke Zlaté bráně, kde je vítal prezidentův kancléř Jiří Weigl.

Z domácích hostů dorazili zatím třeba bývalá šéfka akademie věd Helena Illnerová, šéf Strany zelených Ondřej Liška či divadelní režisér Petr Oslzlý. Mezi přítomnými byl bývalý premiér Mirek Topolánek a bývalý šéf zelených Martin Bursík. V chrámu byl víc než hodinu před obřadem také předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Z Havlových spolupracovníků přišel třeba Ladislav Kantor. Na vozíku se do katedrály dostal herec Pavel Landovský. Dostavila se zpěvačka Lucie Bílá, hudebník Petr Hapka či divadelní režisér Petr Oslzlý.

Pořadatelé dodali židle
    

V přední části chrámu před oltáře, u něhož je rakev zahalená vlajkou, jsou místa pro rodinu a nejvýznamnější hosty. Uprostřed kostela jsou hudebníci filharmonie. Lavice doplnili pořadatelé stovkami židlí.
    

Víc než dvě hodiny před obřadem vojáci přenesli rakev s ostatky zesnulého exprezidenta Václava Havla z Vladislavského sálu do svatovítské katedrály. Slavnostní bohoslužby se zúčastní současní i bývalí světoví státníci. Smuteční obřad začne minutou ticha, k níž vyzve arcibiskup Dominik Duka.
    

Na druhém hradním nádvoří je možné pohřeb sledovat na velkoplošné obrazovce. Čekají tam stovky lidí. Někteří měli na oblečení trikolóry. Až ke katedrále se zájemci nedostanou. Do vyhrazeného prostoru je možné přicházet od Prašného mostu či přes Hradčanské náměstí, kde se utábořily televizní štáby z Česka i ciziny. Prostor nad Hradem kontroloval policejní vrtulník. Na cestě na Hradčany dohlížely na pořádek desítky policistů. Policie řídila také dopravu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…