Papež udělil tradiční požehnání Urbi et orbi

25.12.2011 22:12

Papež Benedikt XVI. udělil tradiční požehnání z baziliky sv. Petra Městu a světu. Jako tradičně žehnal národům v jejich jazycích, bylo jich 65. Vyzval k ukončení násilí v Sýrii a připomněl strádání v zemích východní Afriky.

Papež udělil tradiční požehnání Urbi et orbi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adventní věnec

Papež Benedikt XVI. zahájil hlavní vánoční obřady zažehnutím světla míru a půlnoční mší v papežské kapli zaplněného chrámu svatého Petra. V poledne pak udělil tradiční požehnání, které bylo znatelně kratší, než jaké bylo zvykem u jeho předchůdce Jana Pavla II.

Papež také popřál mnoho sil například lidem postiženým ničivými záplavami na Filipínách. Tradičně se na Svatopetrském náměstí k požehnání scházejí tisíce věřících z mnoha zemí světa. Náměstí zdobí velký vánoční strom, který letos darovala papeži Ukrajina.

Na Svatopetrském náměstí byly také slavnostně odhaleny obří jesličky. Skládají se převážně z figur v nadživotní velikosti a pro barokní baziliku Sant'Andrea della Valle je vytvořil umělec Vincent Palloti. Na půlnoční mši papež vyzval lidi, aby se odvrátili od konzumní společnosti.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…