Svobodný Matějka se zastává Putina: Dokáže držet Rusy na uzdě

26.12.2011 9:29

Blogger a místopředseda Strany svobodných občanů František Matějka upozorňuje na některé termíny a nepřesné počty, které se v médiích vyskytují v souvislosti s demonstracemi v Rusku. Ukazuje, jak by se v médiích referovalo o České republice, pokud by i zde došlo k „masovým demonstracím“ nebo „největšímu odporu od doby XY“.

Svobodný Matějka se zastává Putina: Dokáže držet Rusy na uzdě
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přílet ruského exprezidenta

Rusko má 142 milionů obyvatel, ale na demonstrace chodí 100 tisíc lidí. To znamená účast kolem 0,07 procent všech Rusů. Pokud bychom stejné procento uplatnili na Česko, mohlo by se už při shromáždění 7000 Čechů psát o „masových demonstracích“, „největším odporu od doby XY“, „Češi už toho mají dost“ a o dalších.


Matějka udává čísla demonstrujících: v Petrohradě to bylo 1500 lidí, v Novosibirsku kolem 700 a v Permu 500. Petrohrad má ale 4,8 milionů obyvatel, Novosibirsk 1,5 milionu a Perm podobně jako Praha, tedy kolem 1 milionu.


I s poloviční podporou by měl Putin víc voličů, než mají strany v evropských zemích


Na svém blogu na serveru iDnes.cz Matějka píše se skepsí o tom, jak lidé shromáždění na náměstích spolu drží i po případném odchodu Putina. Jedná se totiž o lidi s různorodým politickým přesvědčením – anarchisty, environmentalisty, komunisty či mládež z měst.


„I kdyby byla podpora politické strany Jednotné Rusko Vladimíra Putina klidně jen poloviční oproti výsledkům voleb, je to stále více, než získala drtivá většina politických stran nejen u nás, ale téměř ve všech státech EU,“ myslí si Matějka.


Řečí o lidských právech je hodně, ale jen do chvíle, než se začne jednat o penězích z Ruska


Polemizuje také s tím, zda je rozdíl mezi manipulací voleb v Rusku a kupováním hlasů pomocí volebních programů v Česku, kde ovšem politici své sliby neplní. Český způsobe je prý „správně politicky korektní“.


Politici rádi a často vedou řeči o lidských právech v Číně a v Rusku, ale jen do té doby, než dojde řeč na peníze z těchto zemí na úhradu domácích dluhů. „Čínskému vedení pak stačí v Bruselu jen zmínit, že uvolnění režimu by mohlo znamenat také miliony uprchlíků, žádajících o azyl a peníze ze sociálních fondů v EU, a je klid od jakékoli oficiální kritiky na téma lidská práva,“ upozorňuje Matějka na blogu na iDnes.cz.


Západní Evropa by měla být ráda, že někdo dokáže držet Rusy v mezích


Podle Matějky se nikdo neměl plést do vnitřních záležitostí Afghánců, Iráčanů, Libyjců, Egypťanů stejně jako do záležitostí Rusů nebo Číňanů. „Západní Evropa, která je plná problémů s přistěhovalci ze zemí, kam vyvezla svou demokracii na křídlech bojových letadel, by měla být nakonec ráda a šťastná, že v tom přehumanizovaném světě ještě někdo dokáže udržet Rusy v mezích,“ uzavírá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…