Špidla: Lidé ještě pořád mají co ztratit. Bouře nebudou

26.12.2011 10:26

Vladimír Špidla, bývalý premiér a eurokomisař, byl hostem Českého rozhlasu 6. Mluvil o hospodářské krizi a fungování sociálního státu. Nepředpokládá, že sociální nepokoje budou eskalovat v roce 2012.

Špidla: Lidé ještě pořád mají co ztratit. Bouře nebudou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Špidla tvrdí, že protesty lidí proti bohatým bankéřům a hromadění bohatství v Evropě neeskalují.  Lidé mohou stále ztratit víc než jen „okovy a než jenom neštěstí“. V současnosti se prý svět potýká se systémovou krizí určitého finančního typu kapitalismu. Bývalý eurokomisař předpokládá, že bude třeba 10 až 15 let na nějaké vyústění.

V Evropě je na pokraji sociální bouře Španělsko, v Řecku už nastaly. „Ale jestli by to byly bouře, které totálně rozloží strukturu svých států tak, aby tam nastal prostě chaos a dlouhodobé neštěstí, to si myslím, že tam ještě nejsme,“ uvedl Špidla na ČRo 6.

Krize se prohloubí a zvýší se nezaměstnanost

Podle šéfa Ústředny KOVO Josefa Středuly se lidé připravují na dlouhodobou krizi, protože dojde k navýšení plateb kvůli špatně připravené důchodové a daňové reformě. Některé zboží dlouhodobé spotřeby pak údajně zaznamená na trhu propad, který bude stejný nebo větší než v roce 2009. Středula varuje, že dojde ke zhoršení krize, a proto požaduje zastavení důchodové reformy.

S prohloubením krize souhlasí i Špidla. Prý mají propouštět všechny obory vyjma zemědělství. Dojde tedy k nárůstu nezaměstnanosti, klidně i o 2 procenta.

Sociální stát zvedl životní úroveň lidí. Není potřeba jeho zásadní revize

V rozhovoru se Špidla dostal i na hodnocení kvalit sociálního státu. Podle něj se díky zavedení tohoto modelu ve 40. letech 20. století začala zvedat životní úroveň většiny obyvatel. Většina lidí díky tomu dosáhne na status, jako kdyby byla ve střední vrstvě. „Jste relativně chudý, ale vaše děti dostanou dobré zdravotní ošetření. Jste relativně chudý, ale vaše děti můžou jít na univerzitu, která není žádná podřadná, ale docela dobrá. Takže toto všechno byl velký sociální přínos,“ myslí si Špidla.

Podle některých názorů ale sociální stát vedl k zadlužení zemí, které dnes řeší problémy s jejich splacením. Špidla ale tvrdí, že není potřeba výrazná revize sociálního státu, připouští ale změny. Důležitá je podle něj především revize finančního sektoru.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…