Rath nemá slitování. Boháčů Nečase a Kalouska se tragický rok nedotkne

27.12.2011 18:53

Podle středočeského hejtmana a poslance ČSSD nečeká naše občany v příštím roce nic dobrého. Tedy většinu obyvatel, těch nejbohatších se to týkat nebude. Lidé se podle Ratha budou mít hůře a hůře a budou se moci těšit tím, že pánové jako Nečas a Kalousek a celá jejich parta si budou žít dobře. Podle jihomoravského hejtmana a místopředsedy ČSSD Michala Haška také není důvod k optimismu a tvrdí, že se bude jednat o rok velkých zkoušek pro lidi a nejen v politice.

Rath nemá slitování. Boháčů Nečase a Kalouska se tragický rok nedotkne
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Podle statistiky Světové banky se mají v současnosti Češi nejlépe v historii. Mnoho lidí s tím však nesouhlasí. „Obávám se, že nezaměstnaní, svobodné matky, lidé, kteří mají invalidní děti, důchodci a vůbec mnoho dalších, by s tímto názorem nesouhlasilo,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz David Rath.

Životní úroveň bude klesat

Podle politika se lidé opravdu nemají na co těšit, životní úroveň většině českých rodin klesne. „Bude to tragédie. Jistě lide se mohou upřímně těšit z toho, že se panu Kalouskovi a Nečasovi bude dobře dařit. Těchto architektů snižování životní úrovně občanů se jejich vydařený projekt opravdu nedotkně,“ řekl Rath pro ParlamentníListy.cz.

„Vláda chce uštvat občany této země, chce, aby domovy seniorů přišly o desítky milionů korun. Nemáme na provoz škol. Kam až se ale máme uskrovňovat? Máme seniorům přestat topit, přestat jim dávat najíst?“

Nucené práce jsou ostuda

Rathovi se také nelíbí razantní změna ve vyplácení státní podpory v nezaměstnanosti. Novela, kterou prosadil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 přináší především takzvaný institut veřejné služby. Občané, kteří přijdou o zaměstnání a ani po dvou měsících novou práci nenajdou, budou v některých případech jako podmínku pro další vyplácení dávek muset přijmout veřejně prospěšné práce. Stejně tak dlouhodobě nezaměstnaní.

„Vadí mi, že na nucené práce musíte nastoupit po dvouměsíční nezaměstnanosti, což opravdu není moc. Navíc veřejná služba je nesmysl. Je to naprosto nepřijatelné řešení. Jsou firmy, které nabízejí práce jako úklid komunikací a zahradnické práce v obcích a podobně. Takové firmy jsou poslední záchytnou rukou pro mnoho lidí, kteří jsou téměř na dně. Pochopitelně v rámci nucených prací zájem o nabídku těchto firem poklesne, takže se začneme pohybovat v začarovaném kruhu," míní Rath.

Sledujeme téma Veřejné práce

Koncem roku může být vše jinak

Velkým optimistou není ani první místopředseda ČSSD Michal Hašek, přesto na konci roku vidí určitou možnost zlepšení.

„Nadcházející rok bude rokem velkých zkoušek. Tím nemyslím jen podzimní volby, ale trpělivost lidí obecně. Na konci roku 2012 už může být všechno jinak než nyní, politiku nevyjímaje,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Hašek z krátké dovolené v Beskydech.

„Zatímco vláda se chlubí svými tupými škrty, vydávaje je za reformy, její kroky fatálně poškozují českou ekonomiku a životy občanů České republiky,“ dodal Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …