Nejde o diskriminaci, soudí o různém snížení platů ombudsman

28.12.2011 9:29

Výraznější snížení platů lidem s delší praxí nelze při úsporných krocích zaměstnavatele automaticky považovat za diskriminaci. Tak reaguje ombudsman Pavel Varvařovský na úpravy platů ve Vězeňské službě, jejíž psycholožka s delší praxí byla úspornými zásahy zasažena víc než její mladší kolegové.

Nejde o diskriminaci, soudí o různém snížení platů ombudsman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Podle ombudsmana Pavla Varvařovského nelze automaticky považovat za diskriminaci, pokud státní organizace šetří a lidem s delší praxí sníží plat výrazněji než jejich kolegům s kratší praxí. Uvedl to ve zprávě, v níž hodnotí snížení platů ve Vězeňské službě, jejíž psycholožka se na něj obrátila kvůli tomu, že byla úspornými zásahy postižena na platu výrazněji než její mladší kolegové. Považovala to za diskriminaci z důvodu věku.

Varvařovský jí ale za pravdu nedal a při svém stanovisku se opřel o rozsudek Soudního dvora Evropské unie, podle nějž nemusí delší praxe automaticky znamenat lepší schopnosti a odůvodňovat vyšší plat. „Nemusí platit ani předpoklad, že s vyšším věkem se pojí vyšší dosažená délka praxe,“ dodal s tím, že praxi v oboru mohou někteří zaměstnanci získat až ve vyšším věku.

Není povinností ohodnotit delší praxi vyšší odměnou

Připomněl také, že podle současných zákonů nemá zaměstnavatel povinnost ohodnotit delší praxi vyšší odměnou. „Nová pravidla byla stanovena dostatečně určitě a předvídatelně. Rozhodnutí generálního ředitele VS nelze označit ani za projev libovůle, protože sleduje legitimní cíl, nutnost přijímat úsporná opatření,“ uvedl ombudsman.

Alternativou by bylo snížení stavu zaměstnanců, ale už takhle je podle Varvařovského Vězeňská služba dlouhodobě personálně poddimenzovaná. „Diskriminaci z důvodu věku paní spatřuje ve skutečnosti, že zatímco jí byl platový tarif snížen o tři respektive čtyři stupně, zaměstnancům předtím zařazeným do prvního až třetího stupně nebyl platový tarif snížen vůbec, nebo pouze o jeden či dva stupně,“ uvedl ombudsman. Úspory tak podle ní dopadly na starší zaměstnance.


 

reklama

autor: jih

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…