V Mutěnicích tekla krev. Ne demokracie, ale bordel, tvrdí starousedlík

29.12.2011 17:08

Kam jen ten svět spěje? Starousedlíci jen nevěřícně kroutí hlavami a kdekdo si i nahlas uleví kletbou, nebo odplivne. Taková situace panuje už delší dobu v kdysi poklidné a většinou silně věřícími lidmi obývané malebné vinařské vesnici Mutěnice na Hodonínsku. Dávno už tam přestalo platit, že Vánoce jsou svátky míru pokoje a rozjímání. Ty poslední byly spíš ve znamení krve, násilí a policejního vyšetřování určitě je do místní kroniky nikdo zlatým písmem nezapíše.

V Mutěnicích tekla krev. Ne demokracie, ale bordel, tvrdí starousedlík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Násilí ve Varnsdorfu

Pod skutky, které by ještě byly před pár léty v těchto končinách téměř nemyslitelné, se podepisuje cynismus, alkohol, špatná výchova a drogy. Agresivitu násilníků museli hned několikrát krotit policisté a útočníci teď mají co vysvětlovat.  Krev tekla přitom i v den, který se kdysi považoval za největší symbol klidu - tedy  24. prosince.


„V noci na Štědrý den museli policisté v Mutěnicích zasahovat hned třikrát. Ještě před půlnocí řešili napadení, kdy neznámý pachatel na diskotéce udeřil tzv. hlavičkou šestnáctiletého mladíka do obličeje. Tím mu způsobil otok v okolí pravého oka. Další napadení se odehrálo krátce po půlnoci rovněž na zdejší diskotéce. Pětadvacetiletý muž nejprve slovně napadl dvaadvacetiletého protivníka a poté ho udeřil pěstí do obličeje. Napadený muž při útoku utrpěl tržnou ránu na ústech. „Mnohem závažnější však by útok, který může skončit obviněním z trestného činu a odehrál dvě hodiny po půlnoci.  Tři zatím neznámí pachatelé fyzicky napadli devatenáctiletého mladíka. Jeden z pachatelů jej povalil na zem a poté ho společně kopali do obličeje, čímž mu způsobili mnohačetné zranění obličejové části hlavy,“ uvedl hodonínský policista Petr Zámečník

Štědrovečerní násilí nezůstalo ojedinělé

 

Další incident s policejní asistencí se před diskotékou odehrál o dva dny později - tedy na Štěpána. Celou situaci zde museli krotit několik přivolaných policejních hlídek. Nejprve devatenáctiletý muž fyzicky napadl doposud neustanoveného poškozeného. Přitom ale strčil do sedmnáctileté dívky, která upadla na zem tam ji ještě kopnul do nohy. Po příjezdu první policejní hlídky jeho dvacetiletý kamarád atakoval pěstmi osmnáctiletého mladíka a způsobil mu podlitinu na čele. „Vzhledem k tomu, že hrozilo to, že by podezřelí mohli v napadání pokračovat, policisté je na místě zajistili a eskortovali do policejní cely. Tam si oba slovensky mluvící útočníci, kteří navíc shodně nadýchali 1,6‰ alkoholu, pobyli až do úterního rána,“ doplnil ke obci, která je policisty velmi navštěvovaná, Petr Záměčník.

Nikomu už není nic svaté

Nejvíce danou situací v obci trpí starousedlíci. Kdysi pyšní moravští Slováci, kteří ještě s hrdostí umí nosit kroj, zpívat lidové písničky a bavit se výborně při vínečku často nechápou, co se to kolem nich děje.

„Taky jsme se opíjeli a taky jsme si občas vjeli do vlasů a dokázali si dát po čuni. Ovšem obvykle to končilo tak, že jsme se chvíli drželi pod krkem za pár minut při společné písničce už zase kolem krku. Aby však museli za nás spory horké krve řešit policajti, to tady skoro nikdy nebývalo. A taky to nikdy nebylo tak agresivní, jako je to nyní. Jakoby ti mladí vůbec neměli úctu k životu, ke zdraví. Zřejmě si myslí, že když někoho zkopu na chodníku, tak ten nebožák vstane, opráší se a odejde, tak, jak to dělají ti panáci v počítačových hrách. Jinak si to neumím představit. A taky jsme si neuměli představit diskotéku na Štědrý den. Copak to je normální. Tohle je výsledek demokracie? Bordel to je!“ rozčiluje se jeden ze starousedlíků, kterému ještě ani není šedesát a za starce se rozhodně nepovažuje. 

Podle něj i dalších chlapů v hospodě, kteří už ani nechtějí předvídat, kam agrese mladých povede si z demokracie bereme jen to, co se nám hodí. „Oháníme se svobodou a příklady ze zahraničí. To, že v sousedním Rakousku mají a vždycky měli na všechny tyhle velké svátky zavřené nejen diskotéky, ale i hypermarkety, které jsou stejných majitelů jako u nás, to už se moc nahlas neříká. prostě se to nehodí do krámu. Potřeba je vydělávat a otázka výchovy je zbytečná. ta přece v kšeftu tohoto typu jen překáží,“ domnívá se další z místních. Policie vzhledem ke vzrůstající agresivitě v této oblasti má obec i její okolí pod mimořádným dohledem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…